Column van Henk Klösters, hoofdredacteur van het afvalblad GRAM. GRAM is het vakblad van de branchevereniging NVRD (gemeentereiniging & afvalmanagement).
De Nederlandse energiebedrijven stootten in 2009 gezamenlijk 9,5 miljoen ton CO2 meer uit dan ze volgens de hun toegekende emissierechten mochten. Er zijn energiebedrijven die het hele jaar rechten bij kopen om de overschrijding van hun quota niet nog verder te laten oplopen. Zo werd een centrale van een bedrijf in Gelderland klaargemaakt voor het bijstoken van maximaal 25 procent biomassa. Op zich niets mis mee ware het niet dat een ander energiebedrijf zijn bio-energiecentrale per 1 mei stillegt. Het ministerie van Economische Zaken wil geen subsidie meer geven voor deze op resthout gestookte centrale. Na een periode van tien jaar is het energiebedrijf er nog steeds niet in geslaagd om deze activiteit bedrijfseconomisch rendabel te exploiteren. De CO2 markt lijkt desondanks goed te werken, beleggers betalen voor een uitstootrecht van een ton CO2 momenteel 12,90 euro. Toch leven we in een schijnwereld. Energiebedrijven zoals ook afvalverbranding installaties helpen ons niet echt vooruit. Ze durven alleen iets te ondernemen als de overheid bijspringt en voor een hele lange tijd een risicogarantie afgeeft in geld of verbrandingsmateriaal.
Beter is het om de eventuele aanschafsubsidies voor duurzame energie te vervangen met een teruglever garantie voor duurzaam opgewekte stroom. Dat is pas ondernemen. Dan heb ik liever te maken met de oliemaatschappijen, hun nadeel is dat ze wel eens olie morsen, hun voordeel is dat ze werkelijk geïnteresseerd zijn in het produceren van biobrandstof. Ethanol, een van de duurzaamste biobrandstof, mengen met benzine tot autobrandstof. Het is uiteindelijk de bedoeling dat uitsluitend uit suikerrietstengels de biobrandstof wordt gefabriceerd. Hulde! Dat zijn oplossingen waar we in de toekomst iets aan hebben. Zonder belastingvoordeel en subsidie voor fossiele brandstof moet er toch resultaat te behalen zijn. Dit geldt ook voor de rioolzuiveringen die in combinatie met toevoeging van snoeihout nuttige energie kunnen produceren. Dan moeten wij wel van de toilet gebruik blijven maken. Ook Google beweegt zich op de energiemarkt; men heeft bij het hoofdkantoor een flinke zonne-energiecentrale gebouwd. Er zijn raakvlakken tussen energieproductie en ICT, vandaar de serieuze entree op de energiemarkt. Een snel imago heeft Google in ieder geval wel.
No time to waste.
Henk Klösters
Deze column werd eerder gepubliceerd in GRAM.