Maandag 27 mei organiseerde PvdA-GroenLinks in de Rode Rik een discussieavond over regionale samenwerking tussen gemeenten. De Vughtse raad moet binnenkort besluiten over een voorstel hierover. De PvdA-GroenLinks fractie heeft echter nog vele vraagtekens bij het voorstel voor een ambtelijke fusie.
Colleges stellen ambtelijke fusie voor
Aanleiding voor deze avond is een voorstel van de colleges van B&W van de gemeentes Vught, Boxtel, St. Michielsgestel en Haaren om te komen tot een vergaande ambtelijke fusie. De noodzaak van deze ambtelijke fusie wordt in het voorstel vooral beargumenteerd vanuit de extra taken die er in de nabije toekomst naar de gemeenten toe komen. Op 6 juni zal hierover in de commissie Bestuur en Samenleving worden gediscussieerd en op 13 juni zal de gemeenteraad van Vught de 1ste van de genoemde gemeenten zijn die hierover een besluit moet nemen.
Vraagtekens bij voorstel
De fractie van PvdA-Groenlinks stelt grote vraagtekens bij deze ambtelijke fusie die naar haar mening een haast onomkeerbare stap zal zijn richting een bestuurlijke fusie tussen deze en wellicht nog enkele andere Meierij gemeenten (Schijndel en St. Oedenrode). PvdA-Groenlinks vraagt zich af of niet volstaan kan worden met gemeentelijke samenwerking op onderdelen zoals er ook nu tal van samenwerkingsverbanden bestaan met verschillende gemeentes om ons heen. Ook vraagt PvdA-GroenLinks zich af of de voorgestelde samenwerkingspartners wel de meest logische partners zijn bezien vanuit Vughts perspectief. Vragen genoeg dus om uit te diepen en van verschillende kanten te belichten.
Input vanuit Gestel
Jan Pieter Vermeulen, PvdA-raadslid in St.Michielsgestel en voorstander van vergaande samenwerking tussen de Meijerij gemeenten beet het spits af. Hij benadrukte dat de extra taken die de gemeenten op haar bordje krijgt (o.a. AWBZ,Jeugdzorg, WMO) gaan leiden tot een groei van het gemeentebudget van 40% terwijl de gemeenten op diezelfde taken meteen 40% moeten bezuinigen. Een pittige opgave die de kleine gemeenten waarschijnlijk moeilijk zelfstandig kunnen oplossen. Naar zijn mening zal een ambtelijke fusie leiden tot een grotere mate van burgerparticipatie en het verstevigen van de sociale samenhang. Hij gaf aan dat deze ambtelijke fusie tot een bestuurlijke fusie zou kunnen leiden maar dat dat niet perse zou hoeven.
Input vanuit Maasdonk
Ben Brands, oud wethouder voor PvdA-GroenLinks Vught en momenteel wethouder in Maasdonk, heeft met name vanuit laatstgenoemde gemeente directe ervaring met fusievraagstukken. Hij benadrukte het belang van het verder kijken dan de komende 4 jaar. Met welke vorm van samenwerking/fusie is de gemeente Vught op de lange termijn het meest gebaat? Verder vindt hij het vanuit zijn ervaring van groot belang de inwoners een belangrijke rol te geven in de te maken keuzes. Geen dure onderzoeksbureaus, maar bijvoorbeeld wel een referendum. Kortom, kijk een fors aantal jaren vooruit, maak je afwegingen en neem geen afwachtende houding aan.
Ambtelijke fusie gaat te ver
Fractievoorzitter Toine van de Ven gaf aan allereerst te willen kijken naar de nieuwe taken die op de gemeenten afkomen. Kan Vught die deels wel zelf uitvoeren? Bij het zoeken naar eventuele samenwerkingspartners heeft Vught meerdere mogelijkheden: de keuze voor het platteland of de keuze voor de stad of wellicht wel beide afhankelijk van de inhoud. De door het college voorgestelde ambtelijke fusie is een stap verder dan hij had gewild. De fractie stelt autonomie van Vught voorop, waarbij samengewerkt kan worden op verschillende dossiers met verschillende gemeenten en bestuurlijke fusie alleen in beeld komt als het echt moet. Door nu ja te zeggen tegen het huidige voorstel tot ambtelijke fusie is het later moeilijk om nog nee te zeggen tegen een bestuurlijke fusie met diezelfde gemeenten.
Leg uit waarom dit eigenlijk nodig is!
Vanuit de aanwezigen werd erop aangedrongen dat er veel beter in beeld gebracht moet worden om welke extra taken het nu precies gaat en dit te vertalen naar de effecten hiervan voor Vught. Tevens klonk sterk het geluid door van de sterke oriëntatie van de Vughtse bevolking op ’s-Hertogenbosch. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Huisartsenpost, het Ziekenhuis en de ziekhuisapotheek als willekeurige voorbeelden.
Gewapend met de input en indrukken van deze bijeenkomst zal de fractie in de komende dagen haar standpunt nader gaan bepalen.
Fred de Man