Op 3 februari 2022 werd de ‘Startnotitie Gezondheidsbeleid’ ter opiniëring besproken in de gezamenlijke commissie. De GGD heeft onderzoek gedaan naar hoe het op verschillende gebieden staat met de gezondheid van de inwoners van de gemeente Vught. De resultaten zijn helaas schokkend. Vergeleken met omliggende gemeentes scoort de gemeente Vught hoog in negatieve zin. Er moet dus iets veranderen. De gemeente Vught komt nu met een gezondheidsbeleid waarmee wordt gehoopt om deze cijfers te laten dalen.
Positieve gezondheid
In het gezondheidsbeleid wordt gestreefd naar ‘Positieve gezondheid’. Dit is een concept waarbij niet alleen wordt gekeken naar bepaalde ziektes, maar naar alle leefdomeinen. Hierbij wordt ingezet op de gezondheid van een grotere groep mensen. De aandacht verschuift van individueel niveau, naar een maatschappelijk niveau. De volledige leefomgeving wordt meegenomen en zo wordt er een gezonde(re) leefomgeving gecreëerd waar meerdere mensen iets aan hebben.
In het document wordt voorgesteld om te werken vanuit drie lijnen:
- De omgeving, fysiek en sociaal
- Sociaaleconomische gezondheidsverschillen
- Leefstijlinterventies en -campagnes
Aan de commissie werd de vraag gesteld waar voor ons extra aandacht of focus naar mag uitgaan. Hieronder per lijn de aandachtspunten wat PvdA-GroenLinks betreft.
Lijn 1: De omgeving, fysiek en sociaal
Vanuit deze lijn zien wij graag extra aandacht voor verkeersveiligheid. Iedereen moet op een veilige manier kunnen deelnemen aan het verkeer. Of je nou met de auto, fiets of te voet gaat en ook wanneer je afhankelijk bent van een rollator, rolstoel, scootmobiel etc. In Vught is veel aandacht voor verkeersveiligheid, maar PvdA-GroenLinks is ervan overtuigd dat dit nog altijd beter kan.
Ook vragen wij om meer aandacht voor eenzaamheid. In het stuk staat dat 40% van de inwoners eenzaamheid ervaren. Daarbij vragen wij ons af of dit percentage niet nog hoger ligt nu in de tijd van Corona. Die eenzaamheid wordt niet alleen ervaren onder volwassenen en ouderen, maar ook onder jongeren. Wij maken ons dan ook grote zorgen over de mentale gezondheid van jongeren ten gevolg van Corona.
Daarnaast wordt onder lijn 1 stilgestaan bij de bezorgdheid onder inwoners betreft gevaarlijke stoffen en het vervoer daarvan. De zorgen zijn groot en wij vinden dat er iets met die zorgen gedaan moet worden. Wij hebben het college gevraagd om inwoners structureel inzicht te geven in de tellingen en metingen van gevaarlijke stoffen, en mogelijk ook in andere problemen die een positieve gezondheid in de weg kunnen staan.
Lijn 2: Sociaaleconomische gezondheidsverschillen
Het blijft een schokkend gegeven dat mensen met een lage sociaaleconomische status zo’n 5 tot 6 jaar korter leven dan mensen met een hogere sociaaleconomische status. PvdA-GroenLinks begrijpt dat dit een groot en gecompliceerd probleem is dat ook niet direct op te lossen is. Wij hebben het college gevraagd om extra stil te staan bij de thema’s chronische stress en psychische klachten. Daarnaast denken wij dat er deels een koppeling gemaakt kan worden tussen deze lijn en de 3e lijn “leefstijlinterventies en -campagnes”. Doordat mensen stress en psychische klachten ervaren, is het mogelijk dat mensen dit proberen te onderdrukken met roken, alcoholgebruik en ongezond eten, kortom een slechte leefstijl.
Lijn 3: Leefstijlinterventies en -campagnes
PvdA-GroenLinks schrok van de hoge percentages die in het document genoemd worden. Dat 1 op de 5 volwassen inwoners een overmatige drinker is, dat meer dan de helft van de inwoners overgewicht heeft, dat bijna de helft van de inwoners het gebruik van softdrugs ‘normaal’ vindt, dat 40% van de inwoners een matig tot verhoogd risico loopt op een angststoornis of depressie en dat 1 op de 5 mensen uit Vught Zuid rookt.
In Vught krijgt 30% van de jongeren weleens softdrugs aangeboden waarvan 13% wiet of hasj thuis of bij vrienden. Helaas zitten hier nog niet de cijfers uit Helvoirt bij. Wij zijn heel benieuwd naar die cijfers. Daarnaast lijkt het ons mooi als het concept “Herstelvoirt”* ook wordt uitgerold over de rest van de gemeente want uit cijfers blijkt dat dit absoluut een onderwerp is waar jongeren uit onze gemeente mee te maken krijgen.
Daarnaast vragen wij om extra aandacht te geven aan het onderwerp ‘roken’ om te werken naar een rookvrije generatie. Hiermee zorgen we niet alleen voor de inwoners van nu, maar ook voor de inwoners van onze toekomst.
Het is wel belangrijk om per doelgroep te kijken naar de juiste interventie. Deze moet aansluiten bij de doelgroep en moet bijdragen aan een oplossing van het probleem en niet aan een gevolg van een probleem.
*HerstelVoirt is een burgerinitiatief in Helvoirt dat zich inzet voor thema’s als drugsgebruik en verslaving, door een luisterend oor en/ of steun te zijn voor personen die direct of indirect met deze problematieken te maken hebben. Zij vinden voorlichting en preventie erg belangrijk.