Column van Henk Klösters, hoofdredacteur van het afvalblad GRAM. GRAM is het vakblad van de branchevereniging NVRD (gemeentereiniging & afvalmanagement).
‘Bereken je CO2 uitstoot en ontvang besparingstips. Wordt klimaatneutraal met de meest eerlijke CO2 credits’. Onlangs las ik deze advertentie in mijn krant. Wat moet ik er mee? Ik doe al zo mijn best om klimaatneutraal te leven. Ik heb een abonnement op groene stroom, al weet ik niet zeker of ik ook echte groene stroom krijg. Ik verzamel al het groen wat ik maar tegen kom om er compost van te maken. Een beetje fout, ik weet inmiddels dat het beter is om eerst een biogasinstallatie in mijn tuin aan te leggen en met het vrij komende gas te koken, en wat dan overblijft is je compost. Het aanleggen van een eigen biogasinstallatie is echter nog niet omgevingsvergunning vrij.
Sinds 1 oktober hebben we die omgevingsvergunning. Ik heb wel meteen een tuinhuisje (fsc hout) met veranda en een boomhut geplaatst zonder de gemeente te raadplegen. De tegels die ik in mijn tuinhuis (fsc hout) leg komen uit de eigen tuin, niet alleen klimaatneutraal maar ook budgettair neutraal. Onlangs heb ik de planken van de houten lambrisering van mijn huis vervangen en deze zijn nu opnieuw gebruikt voor de boomhut, ook klimaatneutraal. Ik denk maar zo: Het niet behoeven te rijden naar het milieustation dat is pas klimaatneutraal. De dakdekker van mijn huisje heb ik meteen ingezet om de boomhut van een degelijk dak te voorzien. Hij wist mij te vertellen dat zijn dakleer wel 15 jaar meegaat. Gelukkig, dan heb ik voorlopig niet de zorg wat te doen als het dakleer weer vrijkomt. De dakdekker gebruikt echt dakleer. Hij wil geen Nedvang plastic, zoals vijverfolie als dakbedekking op tuinhuisjes. Het is net zoiets als de schilders die de verf op waterbasis eveneens niet zien zitten. Professor Worrell vertelde tijdens een seminar van de NVRD dat het milieuverantwoord verwerken van echte dakbedekking een groot probleem is. De resten van het dakleer van mijn huisjes knip ik daarom in kleine stukjes en ieder keer dat ik mijn restafvalcontainer buiten zet stop ik er een klein beetje in, totdat het op is. Dit heb ik geleerd van de zware bodemvervuilingen. Het mengen van vuile grond met schone grond levert een goedkeuring op en dat is weer goed voor het milieu. Terug naar de advertentie, het betreft een reclame van Fair climate fund. Men vraagt aandacht voor het klimaat in ontwikkelingslanden en niet bij mij thuis.
Henk Klösters
Deze column werd eerder gepubliceerd in GRAM.
Geachte heer Klösters,
Wij pleiten vanuit het FairClimateFund voor drie strategieën om de CO2 uitstoot terug te dringen in Nederland: de 3V’s Verminderen, Veranderen en Vergoeden. Daarom ook de besparingstips. Gemiddeld is de uitstoot van CO2 per persoon ca. 10 ton/yr ni Nederland. Misschien valt dit bij u lager uit en dat is een mooi voorbeeld voor anderen. Voor de meesten is er nog veel te doen.