Zaterdag 30 maart bezocht de fractie de Kringloopwinkel van de Vincentiusvereniging. Manager van de winkel, Lex Floris, heeft de fractie uitgebreid verteld over het reilen en zeilen.
100 bezoekers per week
De Kringloopwinkel is open op de woensdag en de zaterdag. Gedurende de opening hebben ze gemiddeld zo’n 85 klanten per uur, dat zijn der ruim 1000 in de week. Het klantenbestand is – voor zover de winkel dat weet, er wordt geen serieus onderzoek naar gedaan – is heel gevarieerd. Zowel mensen met een smalle als een brede beurs komen. De opbrengsten van de winkel gaan naar de Vincentiusvereniging die deze opbrengsten inzet voor de armoedebestrijding in Vught.
Doelstelling
De doelstelling van de winkel is driedelig. In willekeurige volgorde:
– het innemen en aanbieden van een assortiment herbruikbare artikelen die betaalbaar zijn voor een grote groep mensen; zowel voor de kleine portemonnee als voor de koopjesjager.
– de winkel is de financieringsbron voor de Vincentiusvereniging om de doelstelling van die vereniging mogelijk te maken;
– de winkel probeert mensen met beperkte mogelijkheden om de arbeidsmarkt te betreden een plek te bieden om ervaring op te bouwen en re-integratie te vergemakkelijken en
– de winkel wil duurzaamheid op een praktische manier mede vorm geven door het hergebruiken van spullen mogelijk te maken.
Minder afval
De winkel betrekt de verkoopwaar van mensen die zaken gratis bij de winkel komen afleveren. De locatie bij de milieustraat is daarbij cruciaal. De mensen van de winkel selecteren “aan de poort”; er wordt dus gekeken of de spullen die gebracht worden ook nog verkoopbaar zijn. Is dat niet het geval dan kan de brenger direct doorgaan naar de buren en het materiaal kwijt bij de milieustraat. Een win-win situatie derhalve. De selectie aan de poort in om meerdere redenen noodzaak. Natuurlijk is de opslagcapaciteit van de winkel beperkt. Wat men heeft staat in de winkel; een magazijn is er niet en het is ook niet de ambitie er een in te richten. Daarnaast moet men selecteren omdat er anders veel geld naar de afvalverwerker moet. Daar mogen immers particulieren storten (gratis of tegen een gesubsidieerd tarief). De winkel wordt als een bedrijf gezien en mag derhalve niet storten op de milieustraat.
In de winkel zijn zo’n 60 vrijwilligers actief. Van die 60 mensen is ongeveer de helft op een of andere manier geconfronteerd met problemen om de arbeidsmarkt te betreden. Daarmee voldoet de winkel aan haar doelstelling om die mensen een handje te helpen. Daarnaast voorkomt de winkel ongeveer 240 ton aan afval per jaar. Daarmee wordt de duurzaamheidsdoelstelling (mede) vorm gegeven. Overigens krijgt de winkel daarvoor een vergoeding van de gemeente; de gemeente hoeft dat afval immers niet af te voeren. Tenslotte wordt de winst van deze onderneming in zijn geheel overgemaakt aan de Vincentiusvereniging.
Mooi vrijwilligerswerk
De fractie is onder de indruk van wat er allemaal in de winkel gepresteerd wordt op volledig vrijwillige basis, er wordt dus geen cent aan vergoedingen betaald. Een prachtig voorbeeld van burgerinitiatief dat duurzaamheid vorm geeft en sociaal van grote betekenis is!
Ton van der Vossen