In de raadsvergadering van 29 maart heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen voor een proef met duurzaam bouwen. Indiener Guus van Woesik (Gemeentebelangen) was daarbij duidelijk: een pilot waarmee Vught zich onderscheid. Iets bijzonders dus, iets waar mensen naar komen kijken…
In Boxtel hebben ze al sinds 2004 de duurzame woonwijk ‘In Goede Aarde’. En hoewel sommige gebruikte technieken en ideeën inmiddels alweer achterhaald zijn, leidt projectleider Vincent Snels nog steeds groepen rond in de wijk. Afgelopen maandag heb ik namens de fractie deelgenomen aan de rondleiding georganiseerd door de Vughtse Natuur- en Milieugroep. Tijdens de rondgang door de wijk is uitgebreid stilgestaan bij winst die geboekt kan worden zonder én met duurzame technieken. Dat levert woningen op waar de bewoners terecht trots op mogen zijn.
Hoewel ‘In Goede Aarde’ inmiddels zo’n 15 jaar oud is, loopt de gemeente Boxtel hiermee nog steeds ver voor op Vught. Duurzaam bouwen is in Vught vooral een wens, die te traag gestalte krijgt. In een raadsinformatiebrief van juli 2010 werd dit onderstreept door het college. Qua niveau van duurzaam bouwen kiest B&W voor ‘mainstream duurzaamheid’: een 7-tje. Het huidig marktniveau volgens het bouwbesluit was toen al een 6,3…
Het college zal haar ambitie dus naar boven moeten bijstellen! En zich intensief moeten bezighouden met de realisatie van de ambitie van de raad. Volgens Vincent Snels was het succes van ‘In Goede Aarde’ juist de bemoeienis van de gemeente door duidelijke kaders te stellen. Duurzaamheid niet als vage wens, maar met duidelijke voorwaarden. Dat moet helder terugkomen in de nieuwe Vughtse Woonvisie komende september.
Toine van de Ven