In de commissievergadering van 3 juni is de Regionale Energie Strategie 1.0 (RES 1.0) aan de orde geweest. Eerder is de conceptversie van dit document door de Raad unaniem goedgekeurd. In de gemeenteraadsvergadering van 17 juni komt dus de definitieve RES aan de orde. Daarmee komt -langzaam maar zeker- de realiteit van wat ons te doen staat dichterbij.
Klimaatakkoord van Parijs
Nog even de historie: Nederland tekende eind 2015 het Verdrag van Parijs waarmee de verplichting opgenomen werd om duurzaam energie te besparen en op te wekken om zo de CO2-belasting van het milieu weg te nemen en de klimaatverandering zo mogelijk te stoppen. In Nederland heeft dat tot veel acties geleid. Eén daarvan is dat aan regio’s -en daarmee aan gemeenten- de vraag gesteld wordt waar en hoe er energie bespaard en opgewekt kan worden. Daarbij is een doel gesteld dat in 2030 gerealiseerd moet zijn en een tweede doel voor 2050.
De opdracht voor Vught
Zonder in de cijfers te vervallen betekent dit voor Vught dat voor 2030 een opwek gerealiseerd moet zijn die overeenkomt met zo’n 100 voetbalvelden (50 ha) aan zonnepanelen of 4 windmolens of een combinatie van beide. Na 2030 komt daar nog het nodige bij. Wat we nu doen is zo’n 40% van de benodigde energie die we in 2050 moeten leveren. Hoe dat dit precies wordt bereikt weten we nog niet. Veel zal afhangen van de technische ontwikkelingen.
In de regio is gekozen voor een benadering vanuit de gemeente. Dat vinden wij jammer. Immers, wellicht is er elders een betere plek om zonnevelden te leggen dan in Vught, evenzeer geldt dat Vught mogelijk meer geschikt is voor wind opwek. Wat de waarheid is weet ik nu niet maar het is wel jammer dat die afweging door de nu gekozen manier niet gemaakt wordt.
Wat ons betreft graag wat meer ambitie
In het plan wordt gekozen voor de eerste stap tot 2030. Ook dat vinden we jammer, we hadden graag meer ambitie gezien. Immers, een bekende regel is dat als je een plan uitvoert dat je de eerste 80% van dat plan met 20% van de inspanning kunt doen. De laatste 20% van het pan kosten dan 80% van de inspanning. Nu een hogere ambitie helpt dan om er voor te zorgen dat je op het einde niet of minder in de problemen komt.
Aandachtspunten PvdA-GroenLinks
Daarnaast hebben we nog aandacht gevraagd voor de volgende punten:
- Participatie van bewoners met bijzondere aandacht voor het element energiearmoede.
- Lokaal eigendom: hoe betrekken we de minder draagkrachtige groepen daarbij? Lusten en lasten goed verdelen. Zoals bekend is PvdA-Gl voor het oprichten van een lokaal energiebedrijf, maar daar is nog geen meerderheid voor in de raad.
- Zoekgebieden wind of “waar plaatsen we windmolens?”: langs de rijksinfra en zoek de combinatie met Boxtel, Den Bosch,
- Zoekgebieden zon: A2, N65, spoor, inpassing in terrein met winst voor biodiversiteit
Er zijn nu geen praktische plannen om molens of panelen te plaatsen. De plek waar dat mogelijk kan -een van de genoemde zoekgebieden- moet nog worden bepaald en ook de verhouding zon-wind staat nog niet vast. Daar komen nog inspraakrondes voor. Ik hoop van harte -om meer dan een reden- dat we dat “live” kunnen doen. Ik roep graag iedereen op om dan van je te laten horen!