Woensdag 5 februari liep lijsttrekker Toine van de Ven mee met het sociaal wijkteam in Vijverhof. In het sociaal wijkteam werken professionals van diverse maatschappelijke organisaties samen. Met twee leden van het team ging Toine op bezoek bij de Molukse Petrakerk.
Sociaal wijkteam als pilot
In Vught is in 2013 het sociaal wijkteam begonnen als pilot in de wijk Vijverhof. In het sociaal wijkteam zijn medewerkers van onder andere de gemeente, Welzijn Vught, Juvans, Woonwijze en Mee samen werkzaam. De insteek van het sociaal wijkteam is om signalen en vragen uit de wijk op te pakken. Daarbij moeten vooral mensen worden geholpen om zelf met oplossingen te komen. Het wijkteam is daarvoor aanwezig in de wijk en probeert verbindingen te leggen. De gemeente wordt vanaf 2015 verantwoordelijk voor vele extra taken op het gebied van zorg, werk, inkomen en welzijn. Het sociaal wijkteam moet ervoor zorgen dat het gebruik van dure professionele hulp afneemt, door snel in de eigen omgeving te zoeken naar mogelijkheden.
Ruimte voor activiteiten in de wijk
Samen met wijkcoach Krystyna en welzijnswerker Victor ging Toine op bezoek bij de Petrakerk. Daar hadden ze een gesprek met een afvaardiging van het kerkbestuur over de positie van de kerk in de wijk. Bijvoorbeeld wanneer er activiteiten in de wijk georganiseerd moeten worden en daar een ruimte voor nodig is. Of sanitaire voorzieningen of een kopje koffie. De boodschap van het sociaal wijkteam was duidelijk niet aan dovemansoren gericht. Namens het kerkbestuur gaven Max en Paul duidelijk te kennen dat zeker te willen. Waar voorheen de kerk nadrukkelijk alleen voor diensten gebruikt mocht worden, wil de jongere generatie het meer inzetten als huis van de wijk. De kerk moet open staan voor iedereen.
Elkaar kennen = elkaar aanspreken
Max gaf het aansprekende voorbeeld van gebroken ruiten en rotzooi gemaakt door kinderen uit de buurt. Nadat mensen elkaar beter hadden leren kennen op een activiteit in de buurt, werd het makkelijker om ouders daar op aan te spreken. Mensen kennen elkaar, weten wie ze kunnen aanspreken en accepteren meer van elkaar aan. Sindsdien nooit meer last van gehad stelde Max. Een voorbeeld dat aansluit bij de inzet van het sociaal wijkteam. Bij de vele gesprekken die Krystyna in de wijk voert, hoort ze dat ook terug.
Initiatieven stimuleren en faciliteren
Voor Toine was het vooral heel interessant om te zien hoe het sociaal wijkteam het gesprek aangaat. Waarbij het nadrukkelijk de bedoeling is om geen taken over te nemen, maar te stimuleren en faciliteren. Daar stonden Paul en Max duidelijk voor open. Dat is duidelijk een impuls voor het onderlinge contact in de wijk. In hoeverre dat daadwerkelijk een beroep op (duurdere) specialistische zorg voorkomt moet echter nog blijken. Maar daarom is het ook een pilot. PvdA-GroenLinks wil meer ruimte geven aan dit soort pilots vooruitlopend op de extra taken. Toine van de Ven: “Als we vanaf 2015 klaar moeten zijn voor extra taken én forse bezuinigingen, moeten we nu al meer ruimte geven aan ideeën. Dingen uitproberen die ook mogen mislukken, maar ook een groots succes kunnen worden”.
Toine van de Ven
(Kandidaat-)raadsleden van PvdA-GroenLinks lopen het gehele jaar regelmatig maatschappelijke stage bij verschillende instellingen en organisaties. Dit ter voorbereiding op de extra taken van de gemeente op het gebied van zorg, werk, inkomen en welzijn. We laten ons graag ter plekke informeren en helpen ook een handje mee.
2 reacties