Moet je ziek, blut of in scheiding liggen om gebruik te mogen maken van de Vughtse aankoopregeling? PvdA-GroenLinks vindt van niet, evenals – gelukkig – de rest van de raad. Maar waarom neemt het college een aantoonbare noodzaak tot verhuizing dan wel op als entreevoorwaarde in de folder? Niet erg betrouwbaar of duidelijk, vindt onze fractie.
Weer gaat het over de aankoopregeling
Tot grote ergernis van diverse fracties was deze onduidelijkheid voor onze fractie reden om een motie vreemd aan de orde in te dienen tijdens de raadsvergadering op 5 oktober 2017. Nadat de fractie ook in juni nadrukkelijk naar voren had gebracht dat het geen ziekmakende regeling moest worden, waarvoor iemand eerst iets moest mankeren. Dan is er geen sprake meer van een garantieregeling, waardoor mensen durven te blijven. De motie schoot bij coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en D66 in het verkeerde keelgat. Hoe kan het toch dat we nu weer over deze regeling praten, vroeg Dianne Schellekens (D66) zich af. Volgens Guus van Woesik (Gemeentebelangen) was de houding van PvdA-GroenLinks zelfs ‘ziekmakend’.
Problematiek wel of geen voorwaarde voor deelname?
PvdA-GroenLinks wil echter absolute zekerheid over de toegang tot de regeling. De gemeente mag geen mensen weigeren, omdat de problematiek niet aantoonbaar of ernstig genoeg wordt bevonden. Iedereen die in het gebied woont en zijn woning tien maanden niet tegen een marktconforme prijs heeft kunnen verkopen, moet in aanmerking komen. In juni weigerde de wethouder dat toe te zeggen. In een folder die de week erna verscheen werd de “aantoonbare noodzaak tot verhuizing zoals financiële problemen, gezondheidsomstandigheden of veranderende gezins- en persoonlijke omstandigheden” als vierde voorwaarde genoemd. En deze folder is vervolgens bij iedereen langs het spoor en N65 in de bus gestopt. Op onze schriftelijke vragen werd ook geantwoord dat het wel degelijk een voorwaarde is.
Betrouwbare overheid
Waar kunnen inwoners langs spoor en N65 dan op rekenen? Als je spreekt over een aantoonbare noodzaak als voorwaarde in de folder, is dat niet erg duidelijk. Bovendien staat het haaks op de afspraak met de gemeenteraad. PvdA-GroenLinks wilde een duidelijke uitspraak hierover. Geen vage beloften, zoals in juni, die achteraf anders uitgevoerd worden. Want uiteindelijk gaat het erom dat elke inwoner erop kan rekenen dat zijn/haar aanvraag serieus wordt gewogen. En pas als er meer aanvragen komen dan er middelen beschikbaar zijn, dan pas wordt er door een onafhankelijke commissie – niet de gemeente zelf – een volgorde bepaald aan de hand van de urgentie.
Moeizame toezegging wethouder
Het kostte de wethouder echter veel moeite om gewoon ‘ja’ te zeggen op de vraag of elke aanvraag die voldoet aan de drie afgesproken entreevoorwaarden (1. Eigen woning, 2. In plangebied en 3. Die minimaal 10 maanden te koop heeft gestaan tegen marktconforme prijs) ook wordt voorgelegd aan de commissie. Na diverse keren vragen, bleven er omslachtige antwoorden komen over urgentie en verstoring van de woningmarkt. Geen ‘ja’ en geen ‘nee’. Pas toen ook Willem Kraanen (CDA) nogmaals om een kort antwoord vroeg, gaf de wethouder aan dat elke aanvraag naar de commissie gaat. Voor onze fractie reden om de motie uiteindelijk terug te trekken.
Duidelijkheid creëert vertrouwen
PvdA-GroenLinks neemt voor nu genoegen met deze toezegging, maar zal het college ook controleren op de uitvoering. Niet om daarmee politiek aandacht te zoeken, zoals VVD suggereerde, of omdat we geen vertrouwen hebben in de pilot, zoals D66 zei. En zeker niet omdat we willen dat mensen winst kunnen maken door te speculeren op verkoop, zoals Gemeentebelangen continu stelt. Maar wel omdat PvdA-GroenLinks het cruciaal vindt voor het vertrouwen in de aankoopregeling, dat elke inwoner er ook gebruik van kan maken. En dat de gemeente dat ook zo moet uitdragen.
Toine van de Ven