Maandag 26 september presenteerde Samen voor Vught de eerste resultaten van hun onderzoek onder spoorbewoners. De resultaten waren niet echt verrassend, maar wel een verrijking voor het debat. Het toont aan dat zorgen breed leven onder de bewoners. Dat vraagt om een heldere invulling van het (voormalige) ‘Maatschappelijk Makelen & Schakelen’ door de gemeente. Precies zoals PvdA-GroenLinks al eerder bepleitte en voorstellen voor gedaan heeft.
De belangrijkste conclusies
Samen voor Vught moet de resultaten in detail nog verwerken, maar presenteerde de belangrijkste conclusies op hoofdlijnen. Grote groepen bewoners direct aan het spoor maken zich grote zorgen over trillingen, geluidsoverlast en vervoer van gevaarlijke stoffen. Opvallend dat veel mensen ook na de bouwperiode hier veel overlast van verwachten. Er is nog weinig vertrouwen dat bij de aanleg van het nieuwe spoor voldoende maatregelen worden getroffen om de overlast te beperken. Daarnaast zien veel mensen hun woongenot aangetast door hogere geluidsschermen, (tijdelijk) verdwijnen van groen en overlast van bouwwerkzaamheden.
Garantieregeling geeft rust
Samen voor Vught had ook specifiek de effecten van een garantieregeling onderzocht. Zelfs zonder dat details van wat voor regeling dat zou zijn bekend waren, gaf de helft aan dat zo’n regeling direct rust zou geven. Ook zonder dat er meteen gebruik van zou worden gemaakt om de woning zo te verkopen. Dit onderstreept de uitgangspunten zoals gehanteerd bij het maken van het voorstel voor een Vughtse aankoopregeling door PvdA-GroenLinks.
Grijp in om zorgen weg te nemen
Samen voor Vught voorzitter Ger Maas had op het einde van de presentatie een duidelijke boodschap aan de gemeente: stel mensen gerust door zekerheden te geven. Dat verbeelde hij met een weegschaal waar de zorgen over trillingen, geluid etc. aan de ene kant gewogen werden en een garantieregeling aan de andere kant. Er zijn nu meer zorgen dan zekerheden, waardoor de weegschaal doorslaat. De zorgen en de maatregelen moeten meer in balans komen. Dat kan door of de zorgen te adresseren zodat er vertrouwen komt dat de toekomstige overlast ingeperkt wordt en/of door een betere garantieregeling te bieden.
Toch een Vughtse aankoopregeling
In juli toonde PvdA-GroenLinks al aan dat een aankoopregeling haalbaar is en zeker niet onbetaalbaar. Toen werd dit nog weggestemd door coalitie na een negatief advies van het college. Toch zag PvdA-GroenLinks toen al beweging ontstaan, mede dankzij ons voorstel en druk van bewoners. En gelukkig is het college inmiddels tot inkeer gekomen. Na de presentatie kondigde wethouder Fons Potters (D66) aan dat het college met een ‘Vughtse regeling’ zou komen. Dit zou het voormalige ‘Maatschappelijk Makelen & Schakelen’ (MMS) vervangen. Terecht, want dat is een grote mislukking gebleken vanwege het ontbreken van concrete garanties voor bewoners.
Uitwerking kritisch volgen
Dinsdag 27 september heeft het college besloten over de ‘Vughtse regeling’. Wij hebben nog geen inzicht gehad in het voorstel, maar zullen het kritisch volgen. Dat er nu toch een aankoopregeling komt is positief nieuws. PvdA-GroenLinks twijfelt op basis van de eerste geluiden wel of dit ook echt zekerheden biedt. Het lijkt erop dat er meer mensen aanspraak op kunnen maken, maar dat dit tegelijkertijd wordt ingeperkt door een soort controle of ballotage op deelname. Alle reden om het voorstel nog kritisch langs de meetlat te leggen om te bezien of het voldoende is of toch een wassen neus.
Toine van de Ven