Hoe moet een aankoopregeling eruit zien om inwoners langs het spoor en N65 echt te helpen? Deze vraag stelde PvdA-GroenLinks zichzelf voorafgaand aan de bespreking van de ‘Vughtse regeling’. Om deze regeling – of elke andere variant – te toetsen, heeft de partij vijf criteria opgesteld. Op diverse punten lijkt het huidige voorstel van het college daar (nog) niet aan te voldoen. Maar samen met de gemeenteraad hoopt PvdA-GroenLinks tot een goede regeling te komen, die voldoet aan de criteria.
Woningmarkt spoor en N65 is verstoord
In december bespreekt de gemeenteraad de ‘Vughtse regeling’, een aankoopregeling voor woningen aan het spoor en de N65. PvdA-GroenLinks wil vooraf helder zijn over de verwachtingen van een regeling. De infrastructurele ingrepen, met de lange voorbereidings- en bouwtijd, verstoren simpelweg de woningmarkt. De gemeenteraad moet daarom scherp formuleren wat ze wil doen voor de inwoners die daardoor hun woningen niet (tegen een redelijke prijs) kunnen verkopen. Met de criteria maakt de fractie vooraf duidelijk wat PvdA-GroenLinks daarvoor wil doen.
Criteria
Om een antwoord te zijn op de onzekerheid van bewoners, moet een regeling volgens PvdA-GroenLinks voldoen aan vijf criteria. Een regeling moet:
• Elke bewoner binnen de scope keuzevrijheid bieden om zelf een keuze te maken voor de toekomst;
• Rekening houden met het effect van de waardedaling vanwege infrastructurele ontwikkelingen (los van de autonome ontwikkelingen op de woningmarkt);
• Kunnen inspelen op eventuele urgentie en acute noodzaak tot verhuizing;
• Terughoudend zijn met het uitspreken van een waardeoordeel over de reden voor de verhuiswens van individuele inwoners;
• Inzicht geven in het tijdelijk verwerven van inkomsten voor beheer en onderhoud.
Knelpunten
PvdA-GroenLinks laat zich graag nader informeren over het voorstel voor de ‘Vughtse regeling’. Wel zijn er vragen over de waardebepaling, de doorlooptijden, de rol van de commissie ter toetsing en het maximum van 25 woningen per jaar. Eerder plaatste PvdA-GroenLinks ook al vraagtekens bij het budgetneutrale uitgangspunt. Ook het ruime gebied in het voorstel van het college roept vragen op. In de ‘Vughtse regeling’ komen alle woningen in de 1e en 2e lijn langs spoor en N65 (circa 1.100 woningen) in aanmerking. PvdA-GroenLinks geeft eerder prioriteit aan de mensen die direct aan spoor en N65 wonen, omdat die het hardst worden getroffen door de ingrepen.
Samen regeling vormgeven
PvdA-GroenLinks wil samen met de gemeenteraad en Samen voor Vught de regeling verder invulling geven. Zo liet de enquête van Samen voor Vught zien dat overlast door de bouw en het goederenvervoer de voornaamste zorg is van mensen. Een regeling moet daar dan ook op inspelen. Het huidige voorstel van het college moet volgens de fractie een startpunt zijn voor de bespreking in de raad. Anders hoeft 16 november de projectleider en burgemeester van Moerdijk ook niet meer te komen vertellen over de Moerdijkregeling. Met deze informatie en de toelichting van het onderzoeksbureau op 24 november, kan de raad besluiten om het huidige voorstel aan te passen of op te plussen.
Als mensen maar geholpen worden
In juli 2016 presenteerde PvdA-GroenLinks zelf al een voorstel. Dit werd weggestemd in de gemeenteraad. Maar de partij is blij met elke regeling die inwoners echt kan helpen, ongeacht of dat een voorstel van het college is of dat wordt teruggepakt op onderdelen uit het eerdere voorstel van de fractie. Als het mensen maar weer vertrouwen geeft in hun toekomstperspectief.
Toine van de Ven