Bomen en de N65, het is een slechte combinatie. Even terug in de historie: met het besluit om de N65 in Vught en Helvoirt te verbeteren werd impliciet besloten ruim 400 bomen te kappen. Die staan nu langs de weg. Zowel de ligging van de nieuwe weg als de werkzaamheden die voor de reconstructie nodig zijn, nopen tot het kappen van die bomen.
Dat is triest: het zijn bijna allemaal grote, prachtige exemplaren die een prachtig gezamenlijk beeld vormen. Daarnaast zijn ze door hun leeftijd in staat flink wat fijnstof te filteren en CO2 op te nemen.
Voor onze partij deed dat deel van het besluit om de weg aan te pakken pijn maar in de algehele afweging zijn we toch voorstander van de ombouw.
Extra kappen vanwege verkeersveiligheid
In een van de afgelopen raadsbijeenkomsten kwam ineens de mededeling dat in Vught nog 50 bomen extra worden gekapt. Het gaat nu niet over de ombouw van de weg maar er loopt provinciaal een project om de gehele N65 (tussen Vught en Tilburg dus) verkeersveiliger te maken.
Een van de maatregelen is het plaatsen van middenbermbeveiliging, of zoals de meeste mensen het noemen, vangrails. Niet alleen in de middenberm maar ook langs de rand van de weg. Bij veel ongevallen op de N65 is er een botsing met een boom. Wil je dat voorkomen dan is het noodzaak de rail vóór de boom te plaatsen. In Vught blijkt dat op 50 plaatsen niet te passen, reden voor de kap van de bomen.
Ten minste hetzelfde aantal nieuwe bomen
Ook hier geldt: daar hebben we als partij veel moeite mee, maar de verkeersveiligheid is natuurlijk ook van groot belang. Met pijn in het hart stemmen we in met die keuze onder de voorwaarde dat er tenminste hetzelfde aantal bomen teruggeplaatst wordt. We begrepen van de wethouder dat het planten van nieuwe bomen zoveel mogelijk direct bij de N65 zal plaatsvinden. Op plaatsen waar eerder in de laanstructuur bomen zijn weggevallen door kap of andere redenen worden bomen in die structuur teruggeplaatst.