Gym- en turnverenging De Adelaar had per mail een noodkreet laten horen aan alle fracties. Op 18 juni zaten we bij elkaar in het clubgebouw van de vereniging om hun verhaal aan te horen. De drie brieven van de gemeente die al bijgevoegd waren bij het mailtje riepen in ieder geval al voldoende vragen op.
De Adelaar maakt onder andere gebruik van gymzaal Reeburg. Deze gymzaal wordt momenteel nog minimaal gebruikt, omdat deze op termijn zal worden gesloten. Als ik me niet vergis kan het Maurick College tot maximaal 2010 gebruik maken van de school en gymzaal op de locatie Reeburg en zal het gebied daarna herontwikkeld worden. Ondertussen wordt ook al enkele jaren gesproken over een (semipermanente) turnzaal waar beide Vughtse turnverenigingen – De Adelaar en Prins Hendrik – terecht zouden kunnen. Dat de zaal op termijn zou worden gesloten is echter niet het probleem waarvoor de vereniging ons had gevraagd te komen. Wel het daarmee samenhangende gebrek aan onderhoud.
Van oudsher was het schijnbaar zo dat de gemeente als eigenaar van de gymzaal de zaal verhuurde inclusief basisuitrusting (datgene wat scholen gebruiken voor gymlessen) en specifieke turntoestellen. Daarnaast had de vereniging nog zelf enkele toestellen in beheer. De gemeente kocht (in samenspraak) de specifieke turntoestellen en onderhield deze. Nu is sinds enkele jaren dit onderhoud niet meer gedaan, met als argument dat de gymzaal op termijn zal worden opgedoekt. Omdat De Adelaar deze toestellen wel ndoig heeft om les te kunnen geven, biedt de gemeente deze toestellen aan de verenging aan, maar wel met alle kosten en ze zouden de toestellen niet mee mogen verhuizen naar een andere gymzaal. En zo niet, dan verwijdert de gemeente de toestellen.
Dat is een raar verhaal en de beantwoording van het college op de schriftelijke vragen die Gemeentebelangen al hierover heeft gesteld geven ook niet alle antwoorden en verklaringen. Het is me onduidelijk waarom De Adelaar geen onderhoud meer krijgt van de gemeente en de toestellen over moet nemen, terwijl andere verenigingen – in andere gymzalen – wel goed onderhouden toestellen hebben.
Ik scheid deze problematiek in twee verschillende onderwerpen. Ten eerste de kwestie rondom de gymzaal die op termijn zal worden gesloten. Het willen sluiten van een gymzaal ontslaat de eigenaar niet van het leveren van kwalitatief goede diensten. Bovendien vind ik niet dat je verenigingen uit een accommodatie kan zetten zonder een passend alternatief te hebben. Ten tweede de vraag over het eigendom van specifieke toestellen. Ik vind het geen slecht idee om als gemeente gymzalen enkel van basisuitrustingen te voorzien en daarbij ruimte te geven aan verenigingen om eigen specifieke materialen te stallen. Daar moeten we in de nabije toekomst maar eens over spreken. Wel denk ik dat je zo’n besluit nooit volkomen eenzijdig of zonder samenspraak kan nemen. En met een overgangstermijn die langer is dan de genoemde vijf dagen bedenktijd uit de brieven.
Ik ben dus benieuwd hoe het College zal reageren op deze kwestie. Vragen genoeg, nu op zoek naar de antwoorden.
Toine van de Ven