Met de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholhoudende drank van 16 naar 18 jaar voor jongeren moeten de gemeentes voor 1 juli 2014 een preventie- en handhavingsplan Drank– en Horecawet vaststellen. Tijdens de commissie was vooral de vraag wat beter werkt: inzetten op preventie of straffen door middel van boetes? Tijdens de raadsvergadering van 19 juni bleek dat PvdA-GroenLinks als enige partij uitgesproken koos voor preventie én meetbare doelen.
Meer inzet op preventie
Tijdens de commissievergadering liet PvdA-GroenLinks al duidelijk horen dat de nadruk teveel op repressie en handhaving en te weinig op preventie lag. Terwijl de alcoholleeftijd is verhoogd van 16 naar 18 vanwege de gezondheidheidsrisico’s voor jongeren. Niet vanwege verstoringen van de openbare orde. Dan moet volgens PvdA-GroenLinks ook vooral worden ingezet op preventie, voorlichting, educatie en bewustwording van jongeren én ouders. En niet vooral op boetes.
Nulmeting nodig
PvdA-GroenLinks steunt de gedachte dat jongeren op een zo gezond en veilig mogelijke wijze moeten kunnen opgroeien. Maar het is de vraag of het preventie- en handhavingsplan effectief is. Want in het plan ontbreekt een termijn waarbinnen effecten behaald moeten worden, evenals een beschrijving van de huidige situatie (cijfers) op het gebied van jongeren en hun alcoholgebruik in Vught. Als je wilt kunnen evalueren, heb je die informatie wel nodig. Daarom hebben wij aangedrongen op een nulmeting op basis waarvan concrete doelstellingen kunnen worden bepaald die op een goede manier te meten zijn. En waarmee je een link kunt leggen naar de gevolgen voor de gezondheid van jongeren door drankgebruik. Hoe kun je als gemeente anders weten of je plan een succes is of niet?
Geen steun voor meting
Al snel bleek dat onze fractie redelijk alleen stond in haar mening dat het preventie- en handhavingsplan dusdanig weinig concreet was en het noodzakelijk achtte hier meetbare doelstellingen in te verwerken. De motie die de fractie klaar had liggen om deze nulmeting te vragen, hebben we uiteindelijk niet ingediend. In plaats daarvan hebben we de motie van D66 en SP gesteund, waarin werd opgeroepen een plan van aanpak voor Vught te maken. Dus ook om de doelstellingen te concretiseren. Zelfs deze minder verregaande motie kreeg geen meerderheid.
Wel geld uitgeven, maar NIX weten?
Conclusie lijkt te zijn dat de gemeente ervoor kiest geld te steken in een plan, zonder te weten wat zij hier precies mee wil bereiken en op welk(e) aspect(en) het accent komt te liggen. En waar het meten van wel of geen succes van ondergeschikt belang is.
Floor Bink