Afval scheiden loont, zeker in Vught. Zet je weinig (rest)afval aan de straat, dan gaat je rekening omlaag. Zeker nu het vastrecht voor 2015 opnieuw lager is vastgesteld.
Lagere afvalrekening in 2015
De gemeente verwacht lagere kosten voor verwerking van afval in 2015. Reden om de belasting hierop te verlagen. Het college wilde met dit voordeel zowel het vastrecht als de kosten per lediging verlagen. Tijdens de commissievergadering bleek al dat meerdere fracties waaronder PvdA-GroenLinks liever alleen het vastrecht wilde verlagen.
De vervuiler betaalt
Wie afval produceert, moet ook betalen voor de verwerking daarvan. Daarom wordt het vastrecht dat iedereen betaalt in 2015 lager. De tarieven per keer dat je de groene of grijze bak buiten zet blijven hetzelfde. Daarmee krijg je zelf meer invloed op de rekening. Minder vaak de bak buiten zetten, levert een lagere rekening op. Eigenlijk waren alle fracties hiervoor.
Hoe groot moet de reserve zijn?
Discussie was er wel over de reserve. Deze is eerder vastgesteld op 5%. Het college stelde voor om deze in 2015 op 7,5% te zetten, vanwege mogelijke extra kosten in de nabije toekomst. Zo is er nog de mogelijke financiële claim van afvalverwerker Attero, omdat er te weinig afval komt door het scheiden (belachelijk natuurlijk!). Maar de fractie dacht daarbij ook aan mogelijke investeringen om de afvalscheiding te verbeteren. Reden om naast een voorstel van VVD, D66 en CDA om het vastrecht te verlagen en een reserve van 5% aan te houden, zelf een voorstel in te brengen om het vastrecht te verlagen en een reserve van 7,5% aan te houden (conform voorstel van het college).
Wedstrijdje ‘groen ver pissen’
Voor Fons Potters (D66) reden om een wedstrijdje ‘ver pissen’ over wie het groenst zou zijn te starten. Een lagere reserve zou zorgen voor een lager vastrecht en dus groener zijn. Onnodig en flauw, want de discussie ging niet over het principe ‘de vervuiler betaalt’, maar of er in de nabije toekomst hogere kosten gemaakt worden.
Hogere reserve achteraf toch niet nodig?
In reactie op de voorstellen liet wethouder Seuren echter direct de hogere reserve vallen. Hij kon niet beargumenteren waarom het college het eerder wel nodig vond om 7,5% te reserveren, maar bij nader inzien toch niet. Wanneer er toch hogere kosten worden gemaakt, wordt dit de komende jaren verrekend. Voor ons reden om ons voorstel in te trekken en het amendement van VVD, D66 en CDA te steunen. Belangrijker dan de hoogte van de reserve is dat de voltallige raad het principe ‘de vervuiler betaalt’ blijft steunen.
Toine van de Ven