Na een democratisch proces van jaren heeft het college van VVD-GB-D66 op het laatste moment alsnog gekozen voor een rotonde op het knooppunt ontsluitingsweg-Kampdijklaan. PvdA-GroenLinks is daar niet gelukkig mee, vooral niet vanwege het gebrek aan inspraak.
De raadsvergadering van afgelopen week werd afgesloten met een pittig interpellatiedebat over het knooppunt ontsluitingsweg-Kampdijklaan, aangevraagd door de CDA-fractie. Jaren is het namelijk de bedoeling geweest dat de aansluiting van de ontsluitingsweg op de Kampdijklaan een rotonde zou worden. Alle verkeersdeskundigen van zowel de gemeente als ingehuurde bureaus geven aan dat dit de veiligste optie is voor dit knooppunt.
Bij de inspraakprocedure is dan ook altijd sprake geweest van een rotonde. Na dit democratische proces heeft het vorige college ook definitief gekozen voor de verkeersveilige rotonde. Nu de werkzaamheden zijn begonnen neemt het nieuwe college echter een nieuw besluit, op verzoek van de VVD-fractie. “Het vorige college koos voor maximale veiligheid, wij kiezen voor ruimtelijke inpassing”, aldus wethouder Seuren. Met moeite komt het eruit, want de wethouder is wederom niet zo gelukkig met het beleid dat hij moet voeren in opdracht van de VVD.
Het college heeft het recht een besluit te herzien, maar moet dan wel de nette weg kiezen. Iedereen die het eens was met de keuze voor de rotonde – zoals de fietsersbond – heeft vorige keer niet ingesproken. Nu aan het einde van het democratische proces plots een andere keuze wordt gemaakt, zou het het college sieren om opnieuw inspraak op deze keuze mogelijk te maken. Dat was dan ook het nadrukkelijk verzoek van CDA, SP en PvdA-GroenLinks.
Het college weigert dit simpelweg en handelt dus star naar de letter van de wet. Opvallend, omdat in het bestuursakkoord juist wordt gesproken over naar de geest van te handelen. En de participatie- en inspraakverordening – ingediend door GB en VVD – maakt inspraak wel degelijk mogelijk. Juist bij zulke omstreden besluiten is een voorzichtige en transparante procedure beter. Daarom hebben CDA, SP en PvdA-GroenLinks deze beleidskeuze (en nadrukkelijk niet de persoon van de wethouder) afgekeurd in een motie van afkeuring. Vanzelfsprekend werd deze motie uiteindelijk niet aangenomen…
Laten we hopen dat het hier weer om een ‘eenmalig’ incident gaat… Dat werd echter ook gezegd in de kwestie rondom de atletiekaccommodatie van Prins Hendrik. Maar daar werd door de raad na alle vertraging en problemen gelukkig unaniem voor gestemd!
Toine van de Ven
Zie ook: