16 juni was het zo ver, de eerste editie van het uitgewerkte woningbouwprogramma werd gepresenteerd. Als partij keken we hier nogal naar uit omdat het altijd een beetje spannend was of we de ambitie uit de woonvisie, 2000 woningen t/m 2030, zouden gaan halen. Het goede nieuws is dat de er ruim 2000 woningen potentieel gebouwd kunnen worden in deze periode (2022 t/m 2030). Concreet zitten er op dit moment al 762 woningen in pijpleiding voor de periode t/m 2026. Laten we vooropstellen dat dit aantal hoop geeft voor de toekomst. Er kan gebouwd worden en er wordt gebouwd. De grote hamvraag is echter hoe deze woningen verdeeld zijn. Op dat punt moet we in alle eerlijkheid zeggen dat er nog verbetering te behalen valt. Van de concrete woningen die kunnen worden gebouwd is slechts 58% betaalbaar of middelduur. Tevens komt daarbij dat er nog steeds een te groot aandeel van de woningbouwprojecten alleen in één (meestal de dure) categorie bouwt. Beiden constateringen zijn niet in lijn met de woonvisie die we eerder dit jaar hebben aangenomen. Van een aantal van deze projecten was dit al bekent maar de consequentie hiervan is dat het college extra zijn best moet doen om in de toekomst de balans tussen betaalbaar, middelduur en duur in overeenstemming te brengen met de woonvisie. Concreet betekent dat meer middeldure en betaalbare woningen bouwen.
Naast de bouwplannen zijn er ook veel beleidsthema’s die de gemeente gaat onderzoeken om tot voldoende en passend woningaanbod te komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het uitwerken van de voorwaarden waaronder mensen een woning mogen splitsen en het mogelijk maken voor tijdelijke woningen (bijvoorbeeld tiny houses). Een belangrijk thema waar wij nog specifiek op hebben aangedrongen is het vergemakkelijken van het realiseren van mantelzorgwoningen op een eigen locatie. Momenteel is dat namelijk alleen maar mogelijk als iemand al langdurige zorg nodig heeft. U zult het wel denken, meestal is het dan al te laat om nog een woning te realiseren. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Gaat het ons lukken om naar behoefte woningen voor elkaar te krijgen? Dat antwoord is nog deels onzeker. De tijd hebben we beleidsmatig mee. Landelijk wordt er met zogenaamde woondeals zowel regeltechnisch als geldtechnisch ruimte gemaakt om flink aan de gang te gaan met het bouwen van woningen. Qua economie hebben we het tij echter tegen omdat met de hoge grondstofprijzen bouwen momenteel niet zou lonen. Wat PvdA-GroenLinks betreft betekent dat, dat een veel actievere rol van gemeente logisch en noodzakelijk is. Het woningbouwprogramma geeft een sprankje hoop maar de winst moet gehaald worden in toekomstige projecten. Het zal u niet verbazen wij gaan voor betaalbaar, passend en goede huisvesting voor iedereen.
Nino de Lange