Geheel in lijn met het bestuursakkoord 2006-2010 werd er op zaterdag 26 september weer een cultureel evenement georganiseerd: Vught Buiten Gewoon 2009. Na in de commissies kritisch te zijn geweest over de opzet en evaluatie van het eerste culturele evenement en de voorbereidingen van dit evenement, was Toine van de Ven erbij om de nieuwe opzet te bekijken.
Dit jaar had de gemeente de organisatie al tijdig in handen gelegd van bureau Artishock met de opdracht om zoveel mogelijk Vughts talent bij de dag te betrekken. Het programma zag er ook veel belovend uit met vele workshops en allemaal eigen talent uit het dorp. Op het centrale hoofdpodium op de tijdelijke parkeerplaats tegenover het gemeentekantoor waren optredens en daarnaast waren er vele masterclasses, workshops en bezienswaardigheden op tal van locaties zoals de Lambertuskerk (Vughtse toren), het Vughts historisch museum, De Gereghthof, de bibliotheek, de Petruskerk, het marktveld, het gemeentekantoor, het raadhuis en De Speeldoos.Aangezien ik zelf ’s morgen bij de scouting was, heb ik niet heel veel van al deze activiteiten kunnen zien. Ik ben een kijkje wezen nemen in de Petruskerk die al drie jaar gesloten is en waar mooie plannen voor zijn om daar een cultureel centrum met bibliotheek, muziekschool (MIK) en historisch museum te realiseren. Daarnaast heb ik nog wat meegepikt van de dansgroep van het Maurick College en toneelimprovisatie onder leiding van collega-raadslid Henri Swinkels (SP). En natuurlijk heb ik verschillende optredens op het hoofdpodium gezien.
Het cultureel evenement is een van de afspraken uit het coalitieakkoord. Insteek daarbij was niet om weer een Vughts muziekfestival op te zetten – zoals het eerste evenement vorig jaar – maar om onverwachte combinaties te maken tussen verschillende culturele uitingen en stromingen. Aan die insteek werd gisteren beter dan vorig jaar voldaan. Op het hoofdpodium werden verschillende opvallende combinaties gemaakt tussen verschillende muzikanten zoals de jonge pianiste Cherron Chen en operazangeres Ariane Kievits, Good Case en Aaron uit Idols, Willemijn Smeets en Vught Vocaal.
Behalve dat dit positief stemt over de toekomstige evenementen, zijn er ook meer dan voldoende punten ter verbetering. Zo heb ik nog steeds ernstige twijfels bij het zogenaamde thema dat aan de dag wordt gegeven. In het advies van de werkgroep cultuur werd aangegeven om een naam als paraplu te kiezen (Vught Buiten gewoon) en daarnaast jaarlijks met een thema te werken om de activiteiten verder in te kleden. Voor dit jaar werd voorgesteld om dat the 65 jaar bevrijd te laten zijn. Omdat de 65-jarige bevrijding van Vught volgende maand al uitgebreid wordt gevierd, heb ik toen geopperd om – als er dan toch zo’n thema moet komen – een breder thema als vrijheid te kiezen. Dat is ook gebeurd, maar daar was gisteren weinig van te merken. Behalve dat er bij de Lambertuskerk een oude schuilkelder te bezichtigen was, kwam het thema vrijheid niet zichtbaar naar voren in de verschillende activiteiten. Het is dan ook maar zeer de vraag of dit jaarlijkse thema een echte bijdrage levert aan de dag.
Een ander punt van aandacht is de combinatie tussen de verschillende activiteiten. Er was een bewuste keuze gemaakt om de verschillende activiteiten te koppelen aan een passende omgeving. Nadeel daarvan was echter dat alles zeer verspreid plaats vond en dat de onderlinge samenhang niet duidelijk was. Bezoekers kwamen naar een activiteit en gingen daarna weer naar huis in plaats van op andere plaatsen te gaan kijken of op de middag te verzamelen bij het hoofdpodium. Daarom was de opkomst bij het podium ook niet heel erg hoog, terwijl de verschillende activiteiten toch best goed waren bezocht. Ik denk dan ook dat een volgend evenement meer centraal moet worden opgezet, zodat het zeer duidelijk is wat er allemaal te doen is zonder dat bezoekers continu het programma uit Het Klaverblad moeten raadplegen.
Een laatste punt dat volgend jaar zeker beter moet is het avondprogramma. Bureau Artishock had het dagprogramma in elkaar gezet tot een uur of zes. Omdat er geen middelen meer waren voor een avondprogramma, was het hoofdpodium, de tent, de apparatuur, etc allemaal (exclusief de uren van de technische ondersteuning) kosteloos aangeboden aan de Vughtse horeca. Dit was een sterk verbeterpunt ten opzichte van vorig jaar, toen de Vughtse horeca achteraf aangaf slecht betrokken te zijn bij het evenement en uiteindelijk geen rol had gespeeld. Nu werd de bar de hele dag bemand door de Vughtse horeca en is er ook een avondprogramma door de horeca opgezet. Naar ik heb begrepen was dit avondprogramma echter pas zo laat definitief, dat dit niet is meegenomen in de communicatie van het cultureel evenement. Dat is heel jammer, want het was ook gisteravond niet heel druk.
Ik ben benieuwd naar de evaluatie van het evenement en de meningen van de organisatoren en deelnemers. Nu maar hopen dat deze evaluatie niet zo lang op zich laat wachten als de evaluatie van vorig jaar. Die kwam immers pas in februari, zonder dat alle aspecten erin waren meegenomen. Dat moet dit jaar echt beter!
Toine van de Ven