Als eerste gemeente in Noordoost Noord-Brabant heeft Vught een beleidsnotitie geschreven over klimaatadaptatie. Dit is nu niet direct een woord dat bij iedereen allerlei beelden zal oproepen wat hiermee bedoeld wordt. Maar kort gezegd komt het er op neer dat de samenleving zich dient aan te passen aan actuele of te verwachten klimaatveranderingen en de effecten daarvan, om de schade die gepaard kan gaan met klimaatverandering (hitte, droogte, wateroverlast) te beperken en de kansen die de klimaatverandering biedt te benutten.
Het klimaat verandert
Dat het klimaat verandert wordt nu ondertussen wel door vrijwel iedereen erkend. Hogere temperaturen, meer neerslag en stijging van de zeespiegel zijn daarvan wel de bekendste gevolgen. Het is van het grootste belang dat aan de oorzaken van die verandering het nodige wordt gedaan. Voor een deel zullen we moeten leven met de wijzigingen die nu al zijn opgetreden. De verhoging van de zeespiegel zal geen directe gevolgen voor Vught hebben, maar hogere temperaturen en meer en intensievere regenval wel.
Hoe wordt Vught klimaatadaptief?
In het plan is vooral aandacht gegeven aan de twee laatst genoemde zaken. Vught kent al een voordeel omdat we een gescheiden rioolsysteem hebben . Regenwater en afvalwater worden hier apart afgevoerd. Toch is er risico op wateroverlast in wijken in Vught en aandacht daarvoor is nodig. De belangrijkste mogelijkheden zijn het opvangen van water in de wijk en het aanpassen van de capaciteit van de riolering. Dat laatste is een zeer dure oplossing, wel kan nu al bij gepland werk gekeken worden naar de mogelijkheden hiervan. Het opvangen van water in de wijk kan met verschillende maatregelen: de actie steenbreek (Stenen eruit, plantjes erin) is daar het vorig jaar een voorbeeld van geweest. Verder kan gekeken worden naar mogelijkheden om parkeerplaatsen zo aan te passen dat het water meteen de grond in kan. Ook het aanplanten van extra groen en het toepassen van andere methoden van wegverharding kunnen helpen.
Met het oog op hogere temperaturen is vooral het voorkomen van zogenaamde hot-spots van belang. Grote versteende oppervlakten zorgen voor temperaturen die hoger zijn dan in de rest van de omgeving. Dat kan zo maar 5 graden schelen. Vergroening van die oppervlakken helpt geweldig om hittestress te voorkomen. Dat sluit dan ook mooi aan op de opname van water tijdens extra regenval. Zo worden meerdere doelen gediend. Het was prima om te horen dat bij de aanpassing van het Marktveld zoals dat nu plaatsvindt al rekening gehouden wordt met die nieuwe inzichten.
Wat PvdA-GroenLinks betreft mag er nog wel een tandje bijgezet worden, maar als eerste stap op dit nieuwe veld is het een prima stuk dat ruimte biedt voor ontwikkeling in de toekomst.
Wil je de hele nota lezen klik dan hier