Zeker na de samenvoeging van Vught en Helvoirt heeft onze gemeente een heel groot buitengebied. En daar genieten we van. Ons buitengebied is over het algemeen groen. Het staat vol met bomenpartijen, stukken grasland en natuurparken zoals de Loonse en Drunense duinen. Natuurlijk wist ú dat al, maar wist u ook dat er in onze gemeente maar liefst 5 typen landschappen te onderscheiden zijn. Van jonge landontginning, weide- en hooilanden met hier en daar boomlanen tot aan de beekdalen waar de stroming van de Zandlei het landschap bepaalt. Daarmee is het buitengebied niet alleen groen maar ook blauw (van het water).
Kiezen en delen
De ruimte in het buitengebied moeten we met z’n allen delen. Natuur wil er groeien, dieren willen er leven, agrariërs en ondernemers willen er hun bedrijf voeren, mensen willen er wonen. Over dat laatste heeft de gemeenteraad zich de afgelopen maanden gebogen. In de visie ‘ ‘Wonen in het buitengebied’ werd omschreven onder welke voorwaarden en op welke plekken er in ons buitengebied woningen zouden kunnen worden gebouwd. Vorig jaar hebben we daar al een voorschot op genomen door een eerste keer aan te geven onder welke praktische voorwaarden (inhoud van een woning en hoogte van het dak bijvoorbeeld) een huis in het buitengebied mag worden gebouwd.
Op een kaartje op pagina 17 van de Visie Wonen in het buitengebied ziet u hoe dat er dan uit heeft moeten zien.
Uitleggebieden
Ik wil u even meenemen naar de in de visie opgenomen ‘uitleggebieden’. Dit zijn gebieden die als kansrijk voor bebouwing worden aangeduid. Als voorbeeld noem ik de gebieden 4 en 10 in Helvoirt en gebied 8 in Vught Zuid. In Helvoirt gaat het om de gebieden achter het Schilderstraatje en naast Den Hoek, In Vught om een gebied grenzend aan de Taxandrialaan. Volgens de visie is er in deze gebieden ruimte voor woningbouwprojecten. Daar kunnen grotere hoeveelheden huizen worden gerealiseerd. Onze fractie heeft zich op het standpunt gesteld dat uitbreiding in deze gebieden, die al aansluiten op bestaande woongebieden, in principe voor nader onderzoek in aanmerking komen. In de Vughtse woonvisie hebben we immers een grote ambitie voor het bouwen van nieuwe woningen vastgelegd. Mensen moeten toch ergens kunnen wonen. Ook zijn de locaties die zijn uitgekozen landschappelijk gezien logisch. De dorpen worden er als het ware verder door afgemaakt.
Maar hoe zit het dan met de natuur?
Voordat er kan worden gebouwd in deze uitleggebieden moet eerst worden aangetoond dat het ook kan. Hierbij hoort een uitgebreid natuuronderzoek. Vervolgens kunnen omwonenden bij de inspraak aangeven hoe u wilt dat de nieuwe gebieden er uit gaan zien. Vervolgens kunnen wij als raad uiteindelijk kiezen of we vinden dat er iets moois gaat worden gebouwd. Voor nu is dat allemaal nog niet aan de orde. Eerst moeten er mooie plannen door ontwikkelaars worden bedacht. Voor PvdA-GroenLinks staat één ding vast; bouwen in het buitengebied kan alleen als dat in harmonie met het groen kan.