Dit hoofdstuk van het verkiezingsprogramma beluisteren? klik hier!
Werkgelegenheid is de komende jaren een cruciaal thema. Veel inwoners vrezen voor hun baan of zijn werkeloos en zoeken nieuw werk. De gemeente creëert zelf echter géén banen. Ondernemers wel. Maar ook zij hebben het zwaar. PvdA-GroenLinks wil ondernemers ondersteunen met een actief economisch beleid. Zo helpen we ook werkzoekenden.
Ontwikkelingen
Het economisch herstel laat nog op zich wachten. Als gevolg hiervan stijgt de werkeloosheid dagelijks. De invloed van de lokale overheid is beperkt. Regionaal worden er wel initiatieven ondernomen om deze trend te keren. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het laatste inkomensvangnet: de bijstand. In 2015 krijgen gemeenten hiervoor extra taken met de komst van de participatiewet. Naast bijstand en sociale werkplaatsen (WSD), krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid voor een grotere doelgroep, zoals bijvoorbeeld jong gehandicapten (Wajong). Ook op deze extra taken wordt flink bezuinigd. Ondernemerschap vanuit een sociale gedachte is een groeiende ontwikkeling. Voor commerciële bedrijven door Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Nieuw zijn de “social enterprises”, ondernemingen zonder commercieel oogmerk, maar met een maatschappelijke missie.
PvdA-GroenLinks legt prioriteit bij werk
Het krijgen van werk staat voorop in de visie van PvdA-GroenLinks. De gemeente heeft daarbij volgens ons vooral een taak voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, maar met arbeidspotentieel. Sowieso willen we vooral uitgaan van wat iemand wel kan. Dat betekent ook kansen geven aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om (deels) het eigen inkomen te verdienen.
Bij de uitvoering van de participatiewet willen we samenwerken met gemeenten in de regio. Samen met werkgevers wordt gezocht naar slimme arrangementen en partnerschap om banen te bieden: werkplekaanpassing, werkervaringsplaatsen, jobcarving (het splitsen van banen zodat mensen met een beperking een bijdrage kunnen leveren), groepsdetachering etc. De gemeente moet haar invloed benutten om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. En de gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven. Daarvoor willen we een ambitieus ‘social return’-beleid: de gemeente biedt zelf werkervaringsplaatsen, gunt werk aan de WSD en maakt bij aanbestedingen afspraken over de inzet van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
PvdA-GroenLinks wil ondernemerschap actief ondersteunen
Ondernemerschap is de motor van de (lokale) economie. Detailhandel en dienstverlening bepalen voor een groot deel het voorzieningenniveau. Wij willen ondernemers in Vught waar mogelijk ondersteunen en onderlinge samenwerking bevorderen. Het bestaande ondernemersloket blijft het aanspreekpunt voor ondernemers, maar wordt verder uitgebouwd. Niet passief wachten op een verzoek, maar zelf contact zoeken en bezoeken afleggen. Ook is de gemeente partner voor het MKB, ondernemersverenigingen en centrummanagement. Drempels voor ondernemers worden bespreekbaar gemaakt en waar mogelijk geslecht. Wij willen ondernemers in (financiële) problemen ondersteunen om bedrijfsbeëindigingen en verlies van werkgelegenheid te voorkomen. Hiervoor moet het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) maximaal worden benut.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen door bedrijven waardeert PvdA-GroenLinks zeer. Ook de gemeente verankert MVO in haar bedrijfsvoering door een duurzaam inkoop- en personeelsbeleid. “Social enterprises” met een maatschappelijke missie kunnen op onze steun rekenen.