De bijeenkomst op 12 november over de N65 in hotel Vught was druk bezocht. Fractielid Ton van der Vossen schat in dat er zo’n 300 mensen waren om te horen wat de plannen voor de N65 zijn. Die plannen werden toegelicht door twee sprekers en middels een informatiemarkt.
Noodzaak verbetering N65 breed gedragen
De projectleider van de Verkenning, Marijke Dirkson (Rijkswaterstaat), lichtte de plannen toe. De status van het project is: “een verkenning”. Dit houdt in dat er plannen gemaakt worden. Dan volgt er een selectieproces om een definitief besluit te kunnen nemen. De verkenning is geen formele procedure. Je kunt dus geen bezwaar etc. maken. Dat komt pas in de fase van de vaststelling van de plannen. Velen zijn het eens over de noodzaak om tot verbetering van de N65 te komen. Na veel landelijk, provinciaal en gemeentelijk overleg en wat daarbij hoort is het besluit om tot die verbetering te komen genomen door de minister. Er is een budget van € 100 miljoen vastgesteld. 90 miljoen voor de verbetering op Vughts grondgebied en 10 miljoen voor Haaren.
Randvoorwaarden
De randvoorwaarden zoals die door het Rijk zijn geformuleerd zijn:
- het wordt geen autosnelweg
- de weg wordt verbeterd op het bestaand tracé
- er komt geen tunnel en evenmin een weg op palen.
Wel is een verdiepte ligging (in Vught) als alternatief in onderzoek. Afstemming met de plannen rondom het spoor is van belang. Immers, als het spoor verdiept komt te liggen –en dat is de insteek- dan moet de N65 bij het huidige viaduct naar maaiveld.
Tijdpad
Eerste besluit over de afstemming: juni 2014. Er moet dan een uitspraak gedaan worden voor de al dan niet koppeling van spoor en weg.
Beslissing over de verkenning, dus over de vraag welke alternatieven er in beeld komen: juni2015.
De uitvoering van de werken zal starten in 2020-2021.
Arcadis
Een van de mensen van ingenieursbureau Arcadis die de technische uitvoering van de verkenning voor haar rekening neemt omschreef verder de gang van zaken nu.De problemen zijn het geluid, de leefbaarheid, verkeersveiligheid, doorstroming en luchtkwaliteit.Dat laatste gaf wel aanleiding tot discussie: de luchtkwaliteit voldoet –zo stelde spreker- aan de Europese normen. Verschillende mensen uit het publiek bestreden dat. Ook hij lichtte de verschillende alternatieven toe. Als de alternatieven zijn uitgewerkt dan worden die beoordeeld op basis van een beoordelingskader.
Voor de informatie zoals die met tekeningen werd getoond op de markt: zie hier.
Ton van der Vossen