Op 18 november 2021 stond in de commissievergadering het onderwerp beschermd wonen op de agenda. Waarbij de raad wordt gevraagd om het ‘Regioplan Doordecentralisatie Beschermd wonen’ vast te stellen. Beschermd wonen is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder die veelal vanwege psychische/psychosociale problemen en/of verslavingsproblematiek en/of een licht verstandelijke beperking met bijkomende complexe problematiek 24 uur ondersteuning krijgen. Vaak zijn deze mensen opgenomen in instellingen. Momenteel wordt deze zorg regionaal georganiseerd. Het rijk heeft besloten dat per ingang van 1 januari 2022 alle gemeenten samen inhoudelijk verantwoordelijk worden voor beschermd wonen.
Van regionaal naar lokaal
Op dit moment wordt beschermd wonen regionaal vanuit ’s-Hertogenbosch georganiseerd. Het gaat hier om de regio Meijerij en Bommelerwaard. Het is de bedoeling dat alle gemeentes in deze regio het beschermd wonen zelf gaan organiseren, waarbij er een verandering komt van beschermd wonen naar beschermd thuis. In plaats van mensen meteen op te nemen in een zorginstelling, wordt gekeken hoe zij zo zelfstandig mogelijk ‘thuis in de wijk’ kunnen wonen. Er wordt uitgegaan van herstelbenadering. Hierbij wordt uitgegaan van het vermogen, de talenten, de kwaliteiten en de wensen van de inwoner. Er wordt uitgegaan dat iedere inwoner een volwaardige burger is. Heel deze ontwikkeling wordt ook wel ‘doordecentralisatie’ genoemd.
Randvoorwaarden om deze stap te maken
Uiteraard kunnen we niet zomaar al deze mensen een woning toekennen en meteen per januari 2022 zelfstandig laten wonen. Er zijn regionaal afspraken gemaakt over hoe dit aan te pakken. Zo zijn er vijf vuistregels opgesteld:
– Goed wonen
– Gezonde financiën
– Waardevolle daginvulling
– Passende ondersteuning
– Fijne leefomgeving
Aan deze vuistregels zitten randvoorwaarden. De gemeente heeft ervoor te zorgen dat zij in de komende vier jaar gaan voldoen aan al deze randvoorwaarden, voordat daadwerkelijk de overstap gemaakt kan worden van beschermd wonen naar beschermd thuis.
Het standpunt van PvdA-GroenLinks
Wij vinden het Regioplan Doordecentralisatie Beschermd Wonen een zeer uitgebreid en mooi plan. Er is veel tijd gestoken om dit plan neer te zetten waarbij goed is gekeken naar de doelgroep. Wij vinden het fijn dat er veel tijd wordt genomen om ervoor te zorgen dat elke gemeente eerst een goede basis kan creëren voor deze mensen, voordat daadwerkelijk de stap naar ‘wonen in de wijk’ wordt gezet. Wel hebben wij in de commissie nog twee punten aangestipt waar wij gextra aandacht voor vragen. We hebben het hier over een heel kwetsbare doelgroep en velen van hen zijn afhankelijk van sociale en financiële zekerheid. Wij hebben het college erop gewezen dat het van belang is om al aan de voorkant proactief te werken aan de vuistregel ‘gezonde financiën’. Ga niet pas ondersteunen wanneer iemand al een beginnende schuld heeft ontwikkeld, maar probeer dit te voorkomen. Wanneer er toeslagen worden aangevraagd, worden deze berekend op het inkomen van een jaar geleden. Neem deze mensen hierin mee en voorkom dat zij na 1 á 2 jaar alsnog in schuldproblemen raken. Onze tweede zorg betreft eenzaamheid. Veel van deze mensen wonen nu in een zorginstelling en gaan straks alleen in een woning wonen. Bedenk je dat zij nu dus met elkaar wonen, elkaar spreken en elkaar dagelijks zien zonder dat zij hier zelf moeite voor hoeven te doen. In het plan staat omschreven dat er voldaan moet worden aan een fijne leefomgeving en waardevolle daginvulling. Toch is deze stap om mensen te ontmoeten nog altijd vele malen groter dan wanneer jij met hen onder één dak leeft. De wethouder heeft hierop gereageerd dat zij dit signaal ook zeker meenemen en dat dit ook mee wordt genomen in de inclusieagenda. Verder zijn wij voorstander van het plan en kijken wij uit naar alle ontwikkelingen die dit met zich mee gaat brengen.