Na het faillissement van het MIK vorig jaar, heeft De Speeldoos/Stars on Stage de cultuureducatie in Vught overgenomen. Voor één jaar, zodat daarna gekozen kon worden voor een nieuwe invulling voor de toekomst. Daarbij gaat het volgens PvdA-GroenLinks om kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid. En niet over of er alvast bezuinigingen ingeboekt kunnen worden.
Discussienota college
Om nu voorbereidingen te treffen voor het seizoen 2016-2017, had het college in de commissie van 28 januari een discussienota voorgelegd. Hierin stelt het college o.a. voor om meer uren beschikbaar te stellen voor de combinatiefunctionaris cultuur en meer aansluiting te zoeken bij het onderwijs. Buitenschoolse educatie zou door cultureel ondernemerschap moeten plaatsvinden i.p.v. door een organisatie. Losse zzp-ers kunnen dan lesgeven in een accommodatie die de gemeente ter beschikking stelt. Eventueel aangevuld met een beperkte vorm van coördinatie. Het college wil vooral geen nieuw MIK met een grote overhead, stelde wethouder Potters duidelijk.
Stars on Stage
Stars on Stage, de afdeling cultuureducatie van De Speeldoos, heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in overname van bestanden en instrumenten van het MIK. Investeringen voor jaren en niet slechts één jaar. In hoeverre dit vooraf duidelijk afgesproken is, blijft in het midden liggen. Wel is duidelijk dat de samenwerking tussen de gemeente en Stars on Stage stroef loopt. Zo zou er nog steeds geen opdracht voor het cursusjaar 2015-2016 zijn verstrekt, terwijl het seizoen al op de helft is. Ook gaf Stars on Stage nadrukkelijk aan zich niet te herkennen in het beeld van een organisatie met een grote overhead.
Kwaliteit, bereikbaar én betaalbaar
PvdA-GroenLinks is geen tegenstander van een (nieuwe) organisatie voor cultuureducatie. Ook als dat een beperkte overhead heeft. De fractie wil graag korte lijntjes tussen cursist en docent. Daarom was/is de fractie ook gecharmeerd van een eventueel docentencollectief. Maar PvdA-GroenLinks ziet weinig in het cultureel ondernemerschap waarbij iedereen zelf maar een willekeurige docent moet uitzoeken. Iedereen is natuurlijk vrij om zelf iemand te zoeken die muziekles geeft, maar als gemeente zorg je dat er een duidelijk loket is. Een kleine coördinerende organisatie, waarvan iedereen in Vught weet dat je daar terecht kan. Dat kan de gemeente ook subsidiëren om de lesprijzen te drukken en de docenten redelijke salarissen te garanderen.
Scheiding theater en cultuureducatie
Dat Stars on Stage nu de cultuureducatie uitvoert, betekent niet dat de gemeente gebonden is aan De Speeldoos als organisatie. Zelfs niet als locatie, hoewel dat laatste wel voor de hand ligt aangezien De Speeldoos ooit als muziekschool is opgericht. Dat directeur Harry Salfischberger nu opeens stelt dat cultuureducatie cruciaal is om De Speeldoos in stand te houden, staat haaks op eerdere uitspraken. Bovendien hoef je niet zelf de lessen te geven, om de ruimtes te verhuren en de voorstellingen te faciliteren. PvdA-GroenLinks is voorstander van het scheiden van enerzijds het beheer van de accommodatie en de programmering van het theater en anderzijds de cultuureducatie.
Nieuw voorstel
Voor de buitenschoolse educatie zal het college wat PvdA-GroenLinks betreft met een nieuw voorstel moeten komen. In de commissie leek alleen de VVD echt gelukkig met het vrije marktprincipe van cultureel ondernemerschap. Vooral om direct een bezuiniging in te boeken.
Toine van de Ven
Het afgelopen jaar zijn de activiteiten van het MIK voor een deel overgenomen door Stars on Stage na het faillissement van MIK. Afgesproken is dat dit jaar gebruikt zal worden als overgangsjaar waarna bekeken zou worden in welk duurzaam construct een en ander gegoten zou kunnen worden. Door Stars on Stage is beleid ontwikkeld, een zeer beperkte werkorganisatie ingericht, hebben docenten een positie gekregen en zijn gewenste lessen vormgegeven. Intern wordt kritisch gekeken naar de voortgang en wordt een beeld geschetst van de mogelijkheden voor de toekomst.
De heer Potters heeft tot op heden geen enkele interesse getoond in de ervaringen die dit jaar zijn opgedaan, heeft tot op de dag van vandaag geen opdracht verstrekt en ook niet duidelijk gemaakt op welke wijze de verkregen subsidie verantwoord moet worden. De enige mededeling die verstrekt werd is dat het toegezegde subsidiebedrag gekort zou worden, dat het volledig open ligt hoe het volgend jaar moet en op de in september toegezonden beleidsnotitie heeft hij nog nooit gereageerd. Geen idee of hij waardering heeft voor het afgelopen jaar of wellicht terechte kritiek. Zijn beleid lijkt niet te worden gebouwd op opgedane ervaringen. Star on Stage en of de Speeldoos is de moeite van een goede respectvolle evaluatie blijkbaar niet waard.
Alleen GemeenteBelangen is langs geweest om ervaringen te delen en deze fractie kan op basis van de gedeelde informatie een mening vormen.
Vreemd dat het wegvallen van MIK een hap neemt uit de exploitatie van de Speeldoos (huurpenningen)tot verbazing leidt. Misschien de moeite nemen om hierover met de Speeldoos in gesprek te gaan, dan hoef je niet te gissen maar kun je op basis van verkregen informatie een mening vormen.Ter informatie, de lessen worden gegeven door docenten die bij MIK werkzaam waren en niet door de Speeldoos. Ruimtes worden ter beschikking gesteld aan deze docenten en voorstellingen worden gefaciliteerd. Deze informatie is al geruime tijd beschikbaar.
Cultuureducatie, het beheer van de accommodatie en de programmering van het Theater zijn gescheiden. Dit zowel juridisch als financieel.Zie hiervoor ook de verklaringen van de accountant. Dat loopt dus naar de wens van PvdA/Groen Links.
Nogmaals de uitnodiging om eens serieus kennis te nemen van datgene wat er nu gebeurt en de plannen die er liggen voor de toekomst. Een goed gesprek hierover helpt alle betrokkenen en voorkomt wellicht verspilling van subsidies, leidt ons inziens tot behoud van banen en een reëel en efficiënt aanbod cultuureducatie.
Beste Michel,
Dank voor jouw reactie en excuses voor mijn late reactie.
We hebben jullie voorafgaand aan de bespreking in de commissie op bezoek gehad in de fractie, waarbij jullie de gang van zaken hebben toegelicht. De houding van de wethouder/het college is verbazend. Ik weet dat als raadslid dhr Potters niet tevreden was over het gunnen aan De Speeldoos, maar een andere voorkeur had. Dat betekent echter niet dat je als wethouder vervolgens geen afspraken, voortgangsgesprekken of evaluatie hoeft te houden en je eigen gang kan gaan.
Dat het wegvallen van het MIK en hap uit de inkomsten van De Speeldoos neemt, is niet zo zeer verbazend. Wat ik wel aanhaal, is dat vanuit De Speeldoos eerder is geroepen da dit opgevangen kon worden. Dat staat haaks op de uitlating dat met het wegvallen de continuiteit van De Speeldoos onder druk komt te staan.
Ik ga graag nogmaals met jullie in gesprek over het raadsvoorstel cultuureducatie dat inmiddels is gepubliceerd.
Groeten,
Toine