Vluchten doe je niet voor de lol. Dat bleek eens te meer uit het persoonlijke verhaal van Mouamen, een jongeman uit Syrië, tijdens onze thema-avond “Vluchtelingen in Vught”. Hij benadrukte ook het belang van snelle integratie. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je aan een woning? Wie begeleidt vluchtelingen bij het integreren? En wat kunnen Vughtenaren doen om daarbij te helpen? Vragen die tijdens de thema-avond werden beantwoord door diverse sprekers en betrokken vrijwilligers.
Ervaringen van een statushouder zelf
Er wordt vaker over dan met vluchtelingen gesproken. Reden om de avond te openen met het verhaal van Mouamen. In vergevorderd stadium van zijn universitaire studie is hij Syrië ontvlucht en is hij in augustus 2015 in Nederland terecht gekomen. Inmiddels heeft hij een verblijfsstatus voor vijf jaar gekregen. Na een verblijf in de opvang in Rosmalen woont hij nu in Haaren, leert Nederlands en verbaast zich over de vele regels en wetten in Nederland. In september hoopt hij te starten met een studie aan de Universiteit van Tilburg.
Primeur: 50 extra woningen
Na het aansprekende verhaal van Mouamen lichtte Gerard Velthuizen, directeur van Woonwijze, een en ander toe over de huisvesting, urgentie en beschikbare woningen. Zoals ook al tijdens de bespreking van de woonvisie was gebleken, is er in Vught een fors tekort aan sociale huurwoningen. Hetgeen met de verplichte huisvesting van statushouders onvermijdelijk gevolgen heeft voor de Vughtse woningmarkt. Gelukkig maakte Velthuizen bekend dat Woonwijze 50 extra woningen mag bouwen van het college. In ieder geval 20 sociale huur en het liefst nog 30 sociale koop. Velthuizen gaf aan dat Woonwijze het huisvesten van woningzoekenden waaronder statushouders als een kerntaak ziet. Maar dat vraagt wel goede begeleiding van en overleg met de omgeving.
Eerst papierwerk, dan integreren
René Hildesheim van Vluchtelingenwerk vertelde op soms humoristische wijze over zijn werk met vluchtelingen. Vluchtelingenwerk zorgt met vooral vele vrijwilligers voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen met status in de gemeente. Van hem leerden we bijvoorbeeld dat wanneer vluchtelingen aankomen op station Den Bosch, het ontmoetingspunt (bijna) altijd voor de broodje döner-zaak is. En dat eerst vooral heel veel papieren rompslomp moet worden doorgeworsteld, alvorens er met inburgeren kan worden begonnen.
Help zelf met iets kleins
Vrijwilligster Katrien Kuijpers vertelde tot slot over haar ervaringen als betrokken burger. Zij gaat regelmatig koken met vluchtelingen uit het AZC en neemt soms ook periodes vluchtelingen in huis. Katrien’s tip was niet te groot te denken en vooral te helpen door iets kleins te doen wat dicht bij jezelf ligt. Ga bijvoorbeeld een keer voetballen, tennissen of iets drinken met een vluchteling. Dat is al heel dankbaar ter afleiding van de verveling in het AZC.
Ook oor voor kritische geluiden
Tijdens de thema-avond werd vooral positief gesproken over het opvangen van vluchtelingen. Fractievoorzitter Toine van de Ven gaf aan het belangrijk te vinden ook deze kant in het publieke debat te laten zien. Maar er zijn natuurlijk niet alleen jubelverhalen. Dat werd ook bewezen door een negatieve reactie op onze website. PvdA-GroenLinks vindt het belangrijk dat ook daar oog en oor voor is. Aan het eind van de avond deed Floor Bink namens de fractie dan ook een oproep om ook zorgen of kanttekeningen te (blijven) delen. Alleen dan kan de fractie daar ook iets mee doen.
Vraagtekens bij opvang op zorgpark Voorburg
Vanuit het publiek werden wel kritische kanttekeningen geplaatst bij het opvangen van 24 minderjarige asielzoekers op zorgpark Voorburg. PvdA-GroenLinks vindt dit ook onwenselijk. Voor snelle integratie plaats je deze jongeren liever met goede begeleiding in woonwijken en niet op het zorgpark tussen kwetsbare mensen met verslavingen en psychische aandoeningen. Dit is echter een keuze van de stichting Nidos die de voogdij over deze jongeren heeft en niet van de gemeente.
Conclusies
Conclusies die wij uit de avond trekken is dat goede begeleiding van de vluchtelingen een must is en dat het daarnaast belangrijk is goed met elkaar te communiceren. Niet praten over, maar praten met! PvdA-GroenLinks juicht toe dat Vughtenaren op hun eigen manier een steentje bijdragen aan de inburgering. Niet alleen in het begin, maar ook na het eerste jaar. Want hoewel veel vluchtelingen graag iets nuttigs terug willen doen, hebben ze geen werk en zitten ze vaak thuis. Een sociaal netwerk waarop ze dan eens kunnen terugvallen betekent veel voor hen; en zij vast ook voor ons.
Floor Bink
Helaas kon ik niet aanwezig zijn op die open vluchtelingen avond, fijn dat die zo goed is verlopen volgens dit verslag.
Maar ik zou graag van de vluchtelingen horen waarin zij kunnen bijdrage aan intergratie behalve koken. Welke wensen of nieuwsgierig zijn ons? Wat willen vluchtelingen weten van ons. En zouden daar kleine projectjes van te maken zijn?
(zomaar een gedachten) Groet M.Merkx.