Tijdens een bijeenkomst van de PvdA in Tilburg op 2 juli 2013 is raadslid Eric Dammingh uitgenodigd om een “pitch” te houden waarin hij de gelegenheid kreeg om staatssecretaris Van Rijn signalen mee te geven uit de praktijk als raadslid. Het gesprek met de staatssecretaris ging over de decentralisatie van de ondersteuning en zorg voor mensen met een beperking.
De boodschap die Eric de staatssecretaris meegaf is:
- Geef de gemeente ruimte en mogelijkheden om de decentralisaties op een creatieve manier vorm te geven op gemeentelijk niveau. Leg de gemeente niet vast aan allerlei protocollen, eisen en randvoorwaarden. Biedt de gemeente ruimte voor het leveren van maatwerk.
- Geef duidelijkheid over welke taken over gaan naar de gemeente en welke niet en biedt inzicht in de partners die allemaal betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg voor de kwetsbare groepen in de samenleving.
- Geef een duidelijk tijdpad, waarin staat wanneer welke besluiten zijn voorzien door kabinet en parlement en maak duidelijk welke keuzes op welk moment voorliggen.
- Zorg voor een goede wisselwerking en terugkoppeling tussen rijk en gemeente.
Staatssecretaris Martin van Rijn geeft aan dat de zorg en ondersteuning voor de kwetsbare groepen in de samenleving moet zijn gebaseerd op de volgende 3 peilers
- Kwaliteit
- Houdbaarheid
- Betrokkenheid
Daarnaast staat de PvdA voor de volgende uitgangspunten in de ondersteuning en de zorg:
- De zorg moet zo veel mogelijk dicht bij de mensen worden georganiseerd
- De zorg moet gegeven worden op een menselijke maat.
- De gemeente staat naast de burger (en biedt de ruimte en mogelijkheid om initiatieven en ontwikkelingen vanuit de samenleving te laten ontstaan).
- Zorg en ondersteuning wordt kleinschalig georganiseerd.
- De toegang tot voorzieningen mag niet worden beperkt op basis van inkomen.
Eigen bijdrage kan worden geheven tot de kostprijs.
Eric Dammingh
De aanhef klonk zo hoopvol. Krijg je de gelegenheid om van Rijn eens duidelijk te maken hoe desastreus zijn plannen uitwerken in de praktijk. De kans om hem eens een uitspraak te laten doen over het overhevelen van de zorg en ondersteuning door professionals naar vrijwilligers en werkelozen. En dan zeg je ….
Gemiste kans!