Op 17 september 2015 kwam in de commissie Ruimte de aanpak van de infrastructuur op Sportpark Bergenshuizen ter sprake. Degenen onder ons die daar sporten of sportende kinderen hebben, weten ongetwijfeld hoe smal en druk de aanrijroute voor autoverkeer is. En hoe slecht de weg die fietsers nemen. Maar moet dit nú worden aangepakt? Wetende dat er een integraal plan voor het sportpark in de maak is.
Te smal, te hobbelig en gevaarlijk
Ook voor de fractie van PvdA-GroenLinks zijn de aanrijroute en beperkte parkeergelegenheid een doorn in het oog. Met name de drukte tijdens competitiedagen levert gevaarlijke situaties op die vorige jaar zelfs tot een ongeluk leidden. Ook de weg die fietsers meestal nemen, de Bergenshuizenseweg, verkeert in slechte toestand: veel hobbels en kuilen, een glad wegdek en amper verlicht. Al met al geen pretje om over te fietsen. Zeker niet met nat herfstweer. PvdA-GroenLinks kan zich in dat opzicht dus vinden in het voorstel iets te doen aan de diverse aanrijroutes.
Ontbreken integraal plan van aanpak
In de commissie werd door meerdere (burger)raadsleden en de wethouder beaamd dat deze route al jaren een probleem is. Vanwaar dan nu de urgentie? En hoe zit het met de kosten? Maar de vraag die bij ons en de meeste fracties de boventoon voerde, was: ‘Waarom wachten we niet tot er meer zicht is op de integrale aanpak van het sportpark? Nu weten we immers niet of het voorstel dat er nu ligt daar (naadloos) in past en is het lastig om daar een afweging in te maken. Het zou zonde zijn als we nu op stel en sprong – terwijl het geen nieuw probleem is, maar één dat al jaren speelt – de infrastructuur aanpassen om er over een paar maanden achter te komen dat dit niet past in het integrale plan voor Bergenshuizen. Dat zou verspillen van het gevraagde investeringskrediet à € 350.00,- zijn.
Komt het groen in het gedrang?
Hier bovenop komt nog de inspraak van de heer De Rouw van Scouting Jeep die aandacht vroeg voor (behoud van) het groene karakter van en de speelmogelijkheden in deze recreatieomgeving. Tevens was hij kritisch op het uitblijven van antwoorden op hun vragen en op het niet betrokken zijn bij dit voorstel, waarmee ze het niet eens zijn. Huns inziens is en was er geen sprake van een integrale afweging, noch van een win-winsituatie.
Liever wachten, dan van regen in nog meer blub(ber)
Op basis van bovenstaande argumenten kiest de fractie PvdA-GroenLinks ervoor het voorstel door te schuiven naar en te betrekken bij de begrotingsbehandeling 2016 die in november plaatsvindt. Met daarbij de hoop dat het College ons dan wat meer duidelijkheid kan verschaffen over het integrale plan, en wij als raad een fatsoenlijke afweging kunnen maken. Waarbij het voor PvdA-GroenLinks vanzelfsprekend is zoveel als mogelijk rekening te houden met de belangen van alle betrokken partijen.
Floor Bink