“Zo zou zelfs een multinational het niet doen”, stelde een van de sprekers tijdens de infoavond over de transities. Daarmee doelde hij op de ingrijpende overheveling van taken naar de gemeenten. Tijdens de infoavond werd samen gezocht naar hoe dit in Vught opgepakt kan worden.
Niemand weet nog hoe het moet
Gemeenten krijgen de komende jaren vele extra taken op het gebied van zorg, werk, inkomen en welzijn. Daarmee komt het zwaartepunt van de gemeentelijke taken nog sterker op deze sociale vraagstukken te liggen. Maar deze overheveling gaat gepaard met bezuinigingen. Gemeenten moeten met minder middelen veel meer doen. Maar hoe dan? Dat weet nog niemand.
Lokale oplossingen zoeken
In de Vughtse raad is in het voorjaar al een visie op de transities jeugdzorg en Awbz vastgesteld. Deze visies waren samen met de regio met zo’n 20 gemeenten opgesteld. In een motie heeft de raad daarom gevraagd om een vertaalslag naar de Vughtse situatie. Om lokale deskundigheid te benutten om te zoeken naar een eigen invulling van de extra taken.
Nieuwe inzichten
Diverse sprekers van Vughtse organisaties gaven in een inleiding hun visie op mogelijkheden en valkuilen. Het mooie aan de informatieavond was dat niet de wetsteksten centraal stonden, maar de vraag hoe we in Vught tot goede oplossingen komen. De lokale verhalen leverden nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld het risico dat zogenaamde sociale wijkteams straks te makkelijk problemen oppakken die mensen anders zelf zouden oplossen. Of interessante nieuwe verbindingen tussen zorg en werk.
Informatiemarkt
Na vier inleidingen was er volop de ruimte om met vertegenwoordigers van allerlei organisaties te spreken. Er waren echter zoveel mensen, dat het niet haalbaar was om in die tijd iedereen te spreken. Dat was jammer, want het leidde tot diverse interessante gesprekken.
Meer druk op wijken, mantelzorgers en vrijwilligers
Zelf heb ik de informatiemarkt vooral benut om te spreken over de gevolgen van het verschuiven van verantwoordelijkheden naar de samenleving. Het klinkt mooi in beleidsnotities, maar is nog steeds grotendeels een theoretische werkelijkheid. Want zoals een van de sprekers zei, vrijwilligers kunnen niet oneindig extra taken op zich nemen. Daar moet dus nadrukkelijk aandacht voor zijn voordat meer mensen met een zorgvraag afhankelijk worden van de eigen leefomgeving. Zeker omdat Vught als ‘zorgdorp’ veel mensen met een bepaalde zorgvraag heeft. Gelukkig hebben we ook heel veel enthousiaste vrijwilligers. De opgave is ervoor te zorgen dat deze vrijwilligers ook enthousiast blijven en dit ‘maatschappelijk kapitaal’ langdurig effectief is.
Toine van de Ven