Donderdag 28 januari stond de discussienota nieuw afvalbeleid op de agenda van de commissie vergadering. Hét moment om kaders mee te geven aan het college en dat vinden we als PvdA-GroenLinks heel fijn want zo wordt de raad aan de voorkant betrokken en konden we oproepen om vooral inwoners te betrekken bij het maken van het nieuwe afvalbeleid.
Minder restafval
PvdA-GroenLinks vindt het belangrijk dat het aantal kilo restaval naar beneden gaat. We staan voor een circulaire economie waarbij we de focus leggen op herbruikbare stromen. We zien dat er de laatste jaren stappen zijn gezet om de aantal kilo’s restafval naar beneden te brengen. Zo zijn we plastic en drinkkartons aan huis gaan ophalen, hebben we besloten dat de grijze kliko 1x per 4 weken i.p.v. 1x per 2 weken wordt opgehaald en hoeven inwoners tegenwoordig niet meer per lediging te betalen bij het GFT afval. Allemaal belangrijke ontwikkelingen die ook effect hebben gehad. We zijn er trots op dat de inwoners van de gemeente Vught zo goed hun afval scheiden. Maar het kan en moet nóg beter.
Burgerpanel
Maar hoe kunnen we het samen beter doen? PvdA-GroenLinks heeft tijdens de commissie vergadering gepleit om dit vooral samen met inwoners te bepalen. Tijdens de discussie over het afvalbeleid in onze eigen fractie, merkten we dat veel keuzes ook weer dilemma’s met zich meebrengen en dat de keuze in de ene afvalstroom ook weer gevolgen kan hebben voor een andere afvalstroom. Kortom, het is niet eenvoudig om hierin te bedenken wat de beste keuze is. Daarom zou PvdA-GroenLinks willen dat het college inwoners zeer actief gaat betrekt en mee laat denken over het afvalbeleid in de gemeente Vught, door een burgerpanel op te starten. Hiermee creëer je draagvlak in de gemeente en kunnen inwoners zelf met ideeën komen om het afvalbeleid te verbeteren. Misschien komen er dan wel ideeën waar wij zelf nooit aan gedacht hebben.
Kaders
We zullen met de hele gemeente deze veranderslag moeten maken om onze doelen op het gebied van afval te behalen. PvdA-GroenLinks wil het panel daarom wel kaders meegeven waarbinnen gedacht kan worden. Kaders zodat we als gemeente de richting op gaan die we op willen gaan. Die kaders zijn voor ons:
- Het terugdringen van het aantal kilo’s in restafval
- (Meer) bewustwording creëren bij inwoners over het afval dat zij zelf produceren
- Het benutten van herbruikbare afvalstromen
- Een hoog serviceniveau op de bruikbare afvalstromen
Ideeën van PvdA-GroenLinks
Als we naar de draaiknoppen in de discussienota kijken dan hebben wij als PvdA-GroenLinks ook zo onze ideeën over hoe het afval scheiden beter kan. Zo denken wij dat het zinvol is om plastic afval vaker op te halen, en ook denken wij dat je de hoeveelheid afval omlaag dringt wanneer je nog meer bewustwording creëert bij inwoners. Het lijkt PvdA-GroenLinks een goed idee om hoog in te zetten op bronscheiding bij de inwoners. Er zal nagedacht moeten worden over een structurele oplossing voor bewoners van hoogbouw, zodat zij zowel hun GFT als restafval goed kwijt kunnen. Ook van de invoering van de JA-JA sticker voor reclamefolders zijn wij groot voorstander, dit kan helpen om de hoeveelheid aan papierafval terug te dringen.
Vervolg
Maar laten we die oplossingen vooral samen met inwoners bedenken. Gelukkig was er in de commissie een meerderheid om een burgerpanel in te stellen dus we hopen dat de nieuwe wethouder met de portefeuille afval snel in gesprek gaat met de inwoners van onze dorpen om zo samen te komen tot een ambitieus, gedragen afvalbeleid.