Na de dringende (en herhaalde) oproep van fractievoorzitter Toine van de Ven vorige week tijdens de informatieavond over de transities, waarin hij om helderheid voor en over Vught vroeg, verwachtten wij dat die al dikwijls toegezegde lokale invulling er zou zijn. Dit was niet het geval en dus zag ik mij genoodzaakt de commissie gisteravond te vragen dit agendapunt niet te behandelen. Hoe kunnen wij als gemeenteraad immers beslissen over de beleidsplannen WMO en Jeugdwet als de Vughtse kleur ontbreekt?
Datum belangrijker dan inhoud?
Waar de fracties van CDA en D66 zich weliswaar konden vinden in ons standpunt, en de SP ons hierin steunde, werd niettemin toch besloten het bespreken van de beleidsplannen en verordeningen niet uit te stellen. Jammer, en een gemiste kans door zo vast te houden aan de datum van 1 november a.s.: de deadline die het ministerie heeft gesteld voor het vaststellen van beleidsplannen en verordeningen WMO en Jeugdwet.
Ons inziens moet de inhoud van de plannen leidend zijn en niet een datum. Wij hoeven ons als raad niet het mes op de keel te laten zetten; het gaat immers om kwetsbare burgers!
Want een paar maanden voordat wij als gemeente de extra taken op het gebied van zorg, welzijn, jeugd en werk & inkomen moeten gaan uitvoeren, is er nog bedroevend weinig bekend hoe wij er in Vught daadwerkelijk voor gaan zorgen dat er niemand tussen de wal en het schip belandt. Het college is zich weliswaar bewust van de omvang van de klus die we te klaren hebben – met ook nog eens minder financiële middelen, maar komt haar gedane belofte niet na de raad tijdig te betrekken bij het bespreken van de lokale invulling. Nu komt het er eigenlijk op neer dat er geen keuzes meer kunnen worden gemaakt. Een kwalijke zaak, die niet nodig was geweest.
Weinig te sturen
Tijdens de commissievergadering bleek dat ook bij de andere fracties de gewenste “couleur locale” node werd gemist. De één was daar wat stelliger in dan de ander, maar het geluid dat bij meerdere fracties te horen was dat, waar wij als raad graag richting hadden willen geven, het er nu naar uitziet dat er bijzonder weinig te sturen valt cq. overblijft. Alleen, zijn we – met nog drie maanden te gaan – niet een beetje laat met deze conclusie?
Wethouder Heijboer had in ieder geval haar handen vol aan de vele vragen die er vanuit de fracties kwamen. In haar bijdrage gaf zij onder andere aan dat zij juist van mening was dat wij (raad) nog volop in gesprek mogen en kunnen gaan over hoe wij die lokale invulling zien. Voorbeelden die zij hierbij aandroeg waren de in te richten wijksteunpunten, de vertaling van de pilot Vijverhof (zie ook onze eerdere blog), mantelzorg en het aanbod dagbesteding.
Allemaal mooie en ambitieuze voornemens, maar nogmaals: zijn we niet te laat?
Volgens de wethouder maakt het niet zoveel uit als nog niet alles is geregeld per 1 januari 2015; het jaar 2015 is volgens haar immers een overgangsjaar en als er onverhoopt omissies ontstaan, “Nou, dan repareren we die toch!”
PvdA-GroenLinks heeft hart voor de Vughtenaar
Enfin, sprekend vanuit mijzelf: ik wil de plannen die als basis voor de transities moeten dienen vooral beoordelen op kwaliteit en inhoud, want het gaat namelijk wel om het “geluk van de Vughtse burger”, zoals iemand het eens verwoordde. Maar…ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dan moeten die plannen wel compleet zijn!
Onze fractie zal zich de komende weken en maanden dan ook hard blijven maken voor die o zo gewenste lokale invulling, zowel op het gebied van WMO en de Jeugdwet als ook met betrekking tot de Participatiewet.
Floor Bink