Bij de begrotingsbespreking op 7 november stelde de fractie van PvdA-GroenLinks middels een motie voor de het papierafval in Vught te verminderen door de invoering van een zogenaamde ja-ja sticker.
Helaas werd de motie niet aangenomen maar daarmee is het voorstel zeker niet van tafel.
Veel gemeenten kiezen voor invoering ja-ja sticker
Voor de bezorging van huis-aan-huisbladen en ongeadresseerde reclame kennen we in Nederland het systeem van de Nee-Nee, de Ja-Nee, de Nee-Ja stickers. Bewoners kunnen met één van deze stickers kenbaar maken wél of geen prijs te stellen op de ontvangst van huis-aan- huisbladen of reclamefolders. De bewoner die géén sticker heeft geplakt ontvangt alles. Als eerste gemeente in Nederland heeft Amsterdam gekozen voor het omgekeerde systeem. Bewoners moeten met een Ja-Ja, Ja-nee, nee-ja sticker aangeven dat zij de huis- aan- huisbladen en/of reclamefolders wensen te ontvangen. Adressen zonder sticker ontvangen niets!
Veel gemeenten zijn inmiddels op dit systeem overgestapt of beraden zich hierop. Middels een motie heeft de fractie van PvdA-GroenLinks geprobeerd dit systeem ook in Vught toe te gaan passen.
Amsterdam
Zoals gezegd is Amsterdam de eerste gemeente geweest die dit Ja-Ja systeem heeft ingevoerd. Amsterdam is daar in 2018 mee begonnen. Een rechtszaak aangespannen door de reclamebranche tegen dit systeem werd recent door de gemeente Amsterdam gewonnen. Voor veel andere gemeenten het sein om ook tot invoering over te gaan.
Waarom het ja-ja systeem ook in Vught?
Hoofddoel van de invoering van dit systeem is het uit milieuoverwegingen terugdringen van de papierverspilling. Volgens berekeningen in Amsterdam bespaart ieder huishouden die geen sticker plakt zo’n 33 kilo papier per jaar. Grof gezegd kan dit voor Vught met ca. 10.000 huishoudens tot een besparing leiden van tenminste 330.000 kilo per jaar.
In de argumentatie tot invoering van dit systeem in Utrecht wordt aangegeven dat tot wel 39% van alle ongeadresseerde post ongelezen bij het oud papier wordt gegooid (zie bijvoorbeeld in vele flatgebouwen de papierbakken direct onder de brievenbussen).
Vught is al jaren actief bij het terugdringen en beter scheiden van afvalstromen en bereikt daarbij goede resultaten. Steeds meer Vughtenaren gaan daar bewust mee om. Maar het kan natuurlijk nog beter. Het invoeren van de ja-ja/ja-nee/nee-ja sticker zorgt ervoor dat iedereen een bewuste keuze maakt voor het al dan niet ontvangen van huis-aan- huisbladen en reclamefolders.
Wachten op Landelijke richtlijn Vereniging Nederlandse Gemeenten
Zoals gezegd heeft onze motie om tot invoering van dit systeem over te gaan het niet gehaald. Invoering betekent ook dat politieke partijen zich bij het verspreiden van hun verkiezingsmateriaal zich hieraan moeten houden. Hiervoor zijn naar onze mening creatieve oplossingen mogelijk. Toch stonden diverse partijen er niet geheel afwijzend tegenover maar was men van mening dat gewacht moet worden op een landelijke richtlijn hierover die momenteel wordt uitgewerkt door de Vereniging Nederlandse gemeenten. Meer daarover lees hier
Onze motie vind je hier
Wat ons betreft jammer dat we niet meteen een ja-ja gemeente zijn geworden, maar uitstel betekent wat ons betreft zeker geen afstel. Zodra de VNG richtlijn er is zullen we opnieuw een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen.
Floor Bink