In de raadsvergadering van 12 september (je vindt alle stukken hier) was het voorstel aan de orde waarin het doen van onderzoek van een aantal gebieden wordt voorgesteld. Het gaat dan om gebieden die -al dan niet- geschikt kunnen zij voor de opwekking van duurzame energie. Dat alles in relatie tot de regelgeving van de Regionale Energie Strategie (RES) waarin de gemeenten de opdracht krijgen die energie met zon of wind (of een combinatie) op te wekken.
Verdrag van Parijs ver weg
In de commissievergadering van 29 augustus heb ik al opgemerkt dat hoe dichter de gevolgen van besluiten die genomen worden bij je achtertuin liggen, hoe moeilijker dat het wordt. Het verdrag van Parijs was ‘ver weg’ en daarmee enthousiast onthaald als een oplossing voor de klimaatproblemen. De uitwerking: energieopwekking, isolatie, elektrificeren van het vervoer en nog zo’n paar zaken raken mensen direct en dat levert terecht veel vragen op.
Regionale Energie Strategie (RES)
Nog even een beetje historie: in de RES Noord-Oost Noord-Brabant is na onderhandelingen besloten dat elke gemeente de opdracht krijgt: lever je eigen geschat gebruik duurzaam op in 2050. Daar hebben alle gemeenten, ook Vught, volledig mee ingestemd. Maar nog steeds: in de beleving ‘ver weg’, en dat blijft zo totdat helder wordt welke gevolgen dat kan hebben op een locatie in de buurt.
Achteraf vinden we de keuze om de RES zo per gemeente in te richten ongelukkig. PvdA-GroenLinks is een groot voorstander van het opwekken van duurzame energie maar dan wel tegen minimale maatschappelijke kosten. Een bredere afweging dan alleen binnen de gemeentegrenzen is dan nodig. Je kunt je voorstellen dat er plekken in Brabant zijn die minder kwetsbaar zijn dan het weidevogelgebied De Gement. Als dat zo is dan wordt het tijd daarover te gaan praten. Wat ons betreft kunnen het onderzoek zoals dat in het raadsvoorstel staat en het ‘breder kijken’ prima naast elkaar bestaan. Wil je immers de maatschappelijke schade minimaliseren dan moet je ook weten wat die schade op verschillende plekken zal zijn. Precies dat laatste wordt onderzocht.
Motie
Deze gedachte heeft geleid tot een motie waarin we het college oproepen om met andere overheden -lees: gemeenten, provincie en het Rijk- in overleg te treden om deze weg mogelijk te maken. We zijn er blij mee dat de motie unaniem is aangenomen; zo heeft onze wethouder Nino de Lange ook een stevig mandaat om te veld te gaan.
Het voorstel is met een aanpassing vanuit Gemeentebelangen (GB) met één tegenstem aangenomen. De aanpassing van GB was de toevoeging van het woord ‘mogelijk’ in het besluit. Omdat de uitspraak van GB uitdrukkelijk was dat dit woord niet slaat op de opdracht die de gemeente heeft maar op de uitkomsten van het onderzoek hebben wij ook daar mee ingestemd.