De discussie over de naleving van de drank- en horecawet in de commissie liet duidelijke politieke verschillen zien. Zetten we vooral in op preventie of moet vooral gestraft worden middels boetes?
Preventie of repressie
PvdA-GroenLinks laat er geen misverstand over bestaan dat een goed beleid ten aanzien van alcohol bij jongeren noodzakelijk is. Wij vinden dat daarin preventie, voorlichting, educatie en bewustwording een prominente plek moet hebben. PvdA-Groenlinks vindt, gesteund door veel deskundigen, dat repressie (handhaving, straffen) niet de oplossing is van het probleem. Uit veel onderzoek blijkt dat straffen (alleen) niet helpt. Daarover denken de VVD en het CDA anders. Zij vinden dat vooral moet worden ingezet op repressie. Het CDA noemt handhaving zelfs een vorm van preventie.
PvdA-GroenLinks vindt minder dan 18% van het totaal budget voor preventie erg karig. De rest van het budget wordt besteed aan repressie, handhaving en coördinatie. Andere fracties, zoals SP, D66 en Gemeentebelangen hebben ook vragen over de verdeling van het budget.
Meetbare resultaten
PvdA-GroenLinks pleit voor duidelijke en meetbare resultaten. In het voorstel van het college wordt gesproken over minder overlast, minder drankgebruik, etc, zonder daaraan streefpercentages of duidelijke kengetallen aan te koppelen. Als dat niet gebeurt, is het ook onmogelijk om een evaluatie te houden en te bepalen of er sprake is van succes of juist niet.
Vughtse situatie en aandacht voor drankgebruik bij ouderen
Ook heeft PvdA-GroenLinks aandacht gevraagd voor het zorgwekkende drankgebruik onder ouderen. Het college heeft toegezegd hier binnenkort op terug te komen in een plan dat wordt voorbereid door de GGD. Andere partijen vroegen aandacht voor de specifieke Vughtse problematiek. Vught is anders dan Den Bosch of Haaren en het is belangrijk maatregelen te nemen die passend zijn voor de problematiek in Vught. PvdA-GroenLinks heeft tijdens de commissie van 12 juni dit signaal ondersteund.
Eric Dammingh