In de raadsvergadering voor de carnaval sprak de gemeenteraad over het parkeerbeleid. PvdA-GroenLinks wilde daarbij meer aandacht voor de bewoners van het centrum. Helaas kreeg deze oproep geen steun.
Goed parkeerbeleid is dilemma
Parkeerbeleid is een lastig onderwerp. Goed parkeerbeleid voorziet namelijk in de behoeftes van inwoners en bezoekers, maar ontmoedigt mensen enigszins om de auto te nemen als dat ook anders kan. Maar mensen ontmoedigen is niet leuk, dus dat doe je zo min mogelijk. Ontmoedigen in dit kader kan bv. door heel weinig parkeerplaatsen aan te leggen, een blauwe zone in te voeren/uit te breiden of eventueel betaald parkeren in te voeren. Dat laatste is in Vught altijd een beetje vloeken in de kerk. Door de jaren heen is wel gebleken dat betaald parkeren onbespreekbaar is. Slechts het reguleren via een blauwe zone kent enige genade en daarmee wordt dan ook het parkeren in drukbezochte gebieden in Vught geregeld.
Nadelig effect blauwe zone voor bewoners centrum
Minder auto’s op drukke plekken, betekent vaak betere toegankelijkheid ervan voor iedereen. Vreemd is dan weer dat die toegankelijkheid uitsluitend belangrijk is voor de bezoekers van het centrum en niet voor de inwoners ervan. Centrumbewoners worden namelijk ook ontmoedigd. Zij moeten hun auto parkeren buiten de blauwe zone en daarmee vaak toch een behoorlijk eind weg. Eigenlijk zijn zij de doelgroep (of de dupe) van het ontmoedigingsbeleid van het VVD-D66-GB-college.
Onzin dat kennis al bekend was
Het college wilde namelijk niet weten van een handreiking richting bewoners van het centrum, omdat ‘men wist waarvoor men gekozen had’ toen men in het centrum ging wonen. Dat ontmoedigt tenminste! Want met de kennis van nu had men toen bewust moeten kiezen. Complete onzin! De meesten wonen er al jaren, sommigen al van voor de enorme toestroom van auto’s door, langs en naar Vught. Maar daar gaat het ons eigenlijk niet om.
Meten met twee maten
PvdA-GroenLinks heeft er veel moeite mee dat dit college weer eens met twee maten meet. Als je in het centrum woont heb je nergens recht op wat betreft parkeren vindt dit VVD-D66-Gemeentebelangen-college. Je zoekt het als inwoner maar gewoon uit. Maar als je buiten het centrum woont, dan moet er tenminste 1,6 parkeerplaats beschikbaar zijn per woning; daaraan wordt door de coalitie VVD-Gemeentebelangen-D66 nogal hard aan vastgehouden, blijkt uit eerdere discussies. Dat dit nu dus zo maar losgelaten wordt komt bij ons over alsof voor de bewoners van het centrum andere maatstaven gelden dan voor de rest van Vught. Wij hebben daarom ook een wijzigingsvoorstel ingediend waarin wij aangeven dat in het collegevoorstel wel voldoende gedacht wordt aan de bezoekers van het centrum maar dat er te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van de bewoners
Typisch geval van jammer?
Jammer alleen onze fractie de enige was. Geen enkele andere fractie was van mening dat er ook aan de centrumbewoners gedacht moest worden maar verschool zich achter de toezegging van het college dat met die doelgroep nog steeds overleg plaatsvindt. Dat is nu juist de reden dat wij ons voorstel in hebben gediend; het resultaat van dat overleg stemt tot weinig tevredenheid bij deze groep. Wij blijven het proces vanzelfsprekend nauwgezet volgen.
Suzanne van Wiggen
Ik begrijp al jaren niet dat er in het Vughtse centrum geen betaald parkeren wordt ingevoerd. Dat hoeft natuurlijk niet gepaard te gaan met grootstedelijke parkeertarieven. Maar wel net voldoende om automobilisten te laten beseffen dat op de fiets naar het centrum gaan – ja ook voor boodschappen! – helemaal zo gek nog niet is.
Vught is en blijft toch een echt dorp.
Hoi Joop,
Dat is een discussiepunt. In ons programma geven wij aan betaald parkeren als optie voor het reguleren van verkeersstroken te zien. Maar daarnaast zet ik liever in op betere voorzieningen voor fietsers om mensen te verleiden hun boodschappen per fiets te komen doen ipv met de auto.
Groeten
Toine