In verband met de komende transities op het terrein van WMO, Jeugdzorg en Participatiewetgeving was er op 26 november een bijeenkomst van Humanitas in Den Bosch. De raadsleden van Den Bosch en omliggende gemeenten waren uitgenodigd. Er waren zo’n 20 bezoekers; uit Vught was ondergetekende de enige…
Wat is Humanitas?
Humanitas is een vereniging (zie: http://www.humanitas.nl/over-humanitas) met ruim 11.000 vrijwilligers die zich in het sociale domein in willen zetten. Bij de bijeenkomst in Den Bosch werd een overzicht gegeven over die verschillende activiteiten. Humanitas probeert hulp te verlenen vanuit het gezichtspunt dat mensen vooral “in hun eigen kracht” gezet moeten worden. Dus: steun in de rug, helpen waar nodig is maar mensen vooral ook zelf de oplossingen laten zoeken voor zover dat dit kan.
Wat doen ze?
Er zijn 6 thema’s waarop Humanitas actief is, te weten eenzaamheid, opvoeden, opgroeien, detentie, thuisadministratie en verlies. Op deze terreinen probeert de vereniging in één op één contacten de helpende hand te reiken om in een beperkte tijd (niet langer dan een jaar) resultaten te bereiken.
Dat vereist natuurlijk organisatie en voor de vrijwilligers training en opleiding. Daarvoor heeft Humanitas een beperkt aantal professionals in dienst. Met deze activiteiten probeert Humanitas te borgen dat de kwaliteit van de hulpverlening voor de cliënten is gegarandeerd.
Cliënten? “Nee!” zegt deze vereniging. Mensen dienen vooral zichzelf te helpen en als Humanitas daaraan meewerkt, is er dus geen sprake van een hulpverlener – cliënt relatie maar van deelnemers in een proces. De mensen worden consequent ook aangeduid als deelnemer.
Wat is dat in de praktijk?
Over de onderwerpen thuisadministratie en opvoeden sprak ik daar met de betrokken vrijwilliger.
De thuisadministratie bedoelt mensen uit een in jaren ontstane onoverzichtelijke situatie te halen en ze te leren hoe verder om te gaan met administratieve vraagstukken. Het betreft deelnemers die nog nooit met administratieve problemen te maken hebben gehad (bijvoorbeeld: de partner deed dat altijd en die is plotseling weggevallen) en nu ineens voor de leeuwen van de belastingdienst, toeslagen en wat al niet meer gegooid worden. De vrijwilliger is een jongeman (28 jaar) die werkzaam geweest is in de bancaire sector en daar de nodige kennis vandaan haalt.
Voor het onderwerp “opvoeden” sprak ik met een vrouw die begeleiding geeft bij een gescheiden stel die onvoldoende in staat zijn een omgangsregeling voor de kinderen op te zetten en levendig te houden.
Wat valt er te leren?
Vooral dat de inzet van vrijwilligers op veel plaatsen nuttig en –als we na de transities (lees: bezuinigingen) voldoende mogelijkheden open willen houden- noodzakelijk is binnen de beperkte mogelijkheden. Raar is dan dat als je bij de opzet van de organisatie door de professionele organisaties kijkt je het woord “vrijwilliger” in deze context mist.
We houden u op de hoogte!
Ton van der Vossen