Een heel bijzondere en lange vergadering op 6 december in de gemeenteraad die met name ging over het wel of niet opnemen van een nieuwe school in het plan van scholen in Vught waardoor deze school vanaf augustus 2020 subsidie gaat krijgen van het Ministerie en de gemeente de komende jaren de huisvestingskosten moet betalen.
Aanvraag aanvankelijk afgewezen
In mei van dit jaar had de gemeenteraad unaniem de aanvraag afgewezen. De raad had twijfels bij de vraag of de signatuur van de school wel werkelijk “algemeen bijzonder “ was (waarmee ze in Vught een plek kon krijgen) of niet ook katholiek (waarmee ze in Vught geen plek zouden kunnen krijgen). Ook waren er ernstige bedenkingen tegen de 3000 euro per leerling die de school als eigen bijdrage vraagt en de vraag of er wel voldoende belangstelling gaat komen voor deze school. De school is in nu in Rosmalen gevestigd, heeft momenteel 20 leerlingen en moet in 5 jaar 210 leerlingen zien te krijgen in Vught.
Gemeenteraad niet in beroep
Het Ministerie van OCW heeft eind oktober dat unanieme besluit van de raad vernietigd naar aanleiding van een beroep van de stichting. Aan de orde was nu de vraag of de gemeenteraad zou besluiten tegen deze beslissing van het Ministerie in beroep te gaan bij de Raad van State.
Er was enerzijds een juridische vraag die voorlag en die te maken heeft met de wijze waarop in Nederland het stichten van scholen is verdeeld per signatuur.
Maar anderzijds was er de meer inhoudelijke vraag die ging over de vraag van ouders naar goed onderwijs en de roep om kleinere klassen en persoonlijker aandacht. Daarbij komt dan de principiële vraag of je voorstander bent van scholen die enerzijds subsidie krijgen van het Ministerie maar anderzijds hele forse bedragen extra vragen van ouders. Weliswaar op vrijwillige basis, maar toch. Dat creëert natuurlijk wel extra vragen over wie dan wel die kosten betaalt als de ouders dat niet kunnen.
Historisch aantal insprekers
Dat basisonderwijs een kwestie is die leeft mocht gelukkig blijken uit de zeer grote belangstelling die er was met een historisch hoog aantal insprekers tijdens de commissievergadering. Bijna alle ouders die hun kinderen er op school hebben hielden hun verhaal waarom de Magnolia-school voor hun kind goed werkte. Daarbij speelde de kleine klassen die ze er nu hebben voor de startgroepen een heel belangrijke rol.
Ook werd in de argumentatie de kwaliteit van de huidige basisscholen in Vught in onze ogen niet voldoende recht gedaan. Ook daar is sprake van persoonlijke aandacht en goede kwaliteit van onderwijs. Maar onderliggend is er ook daar wel degelijk de roep om kleinere klassen zoals ook werd verwoord door de bestuurder van De Leijestroom.
Amendement en motie PvdA-GroenLinks
Uiteindelijk was voor PvdA GroenLinks doorslaggevend dat wij ten principale tegen eigen bijdragen zijn die hoger zijn dan de normale bijdrage van ongeveer 50 euro. Ook al is een bijdrage van 3000 euro vrijwillig dan geeft dat toch verschil tussen ouders. Heel opvallend vonden we het dat de SP-fractie in de commissievergadering dat wel een goede zaak vond.
Bovendien roept het bij ons de vraag op of de Magnolia als zij niet 20 maar 210 leerlingen onderwijs moet geven en een groot aantal ouders maar weinig bijdraagt, deze belofte aan kleine klassen wel kan waar blijven maken in de toekomst. PvdA-GL is voor kleinere klassen maar dan wel voor alle leerlingen die dat nodig hebben.
Aangezien de school in haar statuten heeft staan dat zij algemeen bijzonder én katholiek onderwijs geeft zagen wij op de juridische vraag zeker aanleiding om het besluit van het Ministerie te laten toetsen door de Raad van State.
Anderzijds riepen we met onze motie de stichting Magnolia op haar eigen bijdrage beleid grondig te herzien als zij te zijner tijd (augustus 2020) toch in Vught gaat komen en in overleg te gaan met de gemeente om te bezien op welke wijze en waar (den Bosch of Vught) een toekomstbestendige onderbrenging mogelijk zou zijn. Daarmee wilden we ook recht doen aan de insprekers en hun vurige pleidooien.
De meerderheid van de Raad deelde onze inhoudelijk bezwaren wel maar verschilde van mening of beroep bij de Raad van State zinvol was waardoor het amendement en de motie het niet haalden.
Goed om te melden dat een motie toch ook haar werk kan doen zonder dat deze wordt aangenomen in de Gemeenteraad! Toen ik de directeur van Magnolia na afloop feliciteerde, meldde hij mij waardering te hebben voor onze motie en aan zijn bestuur te gaan voorstellen om bij vestiging in Vught in augustus 2020 het eigen bijdrage beleid grondig te gaan herzien en te normaliseren. We houden de vinger aan de pols.