De nieuwe Nota Groen leek tijdens de commissie unaniem gesteund te worden. Dat is mooi. Maar hoe goed bescherming en versterking van groen ook beschreven staat, het gaat natuurlijk over de uitvoering ervan. En daar heeft PvdA-GroenLinks nog wel wat vragen over.
Eerder initiatiefvoorstel
Een half jaar geleden diende PvdA-GroenLinks al een initiatiefvoorstel in met kaders voor een nieuwe Nota Groen. De raad zou hiermee het college een heldere opdracht meegeven voor de verdere uitwerking. Een meerderheid van Gemeentebelangen, VVD en D66 vond dat niet nodig of was het inhoudelijk oneens. Opvallend dat de Nota Groen van het college op hoofdlijnen overeenkomt met het eerdere voorstel van PvdA-GroenLinks. Meer groen-blauwe verbindingen leggen, versterken van het groen en de biodiversiteit vergroten, zijn prachtige voornemens. Die dit keer wel op unanieme steun lijken te kunnen rekenen.
Bomenlijst herijkt
Ook de wens van PvdA-GroenLinks om de monumentale bomenlijst opnieuw te bekijken, is uitgevoerd. De fractie had hier eind 2014 al om gevraagd, omdat dit voor het laatst in 2005 was gedaan. Naast een lijst van monumentale bomen op gemeentelijke grond, is er ook een lijst van waardevolle bomen van particulieren opgesteld. Een zeer goede aanvulling. Alleen de VVD-fractie vond dit inbreuk op individuele rechten. Maar over wat het verschil is een monumentale woning of een waardevolle boom, was de VVD niet duidelijk. In beide gevallen besluit de overheid dat er een bepaalde bescherming wordt toegekend aan het particuliere bezit.
Maar de bescherming van groen kan beter…
De voornemens zijn goed, maar het gaat om de uitvoering. PvdA-GroenLinks vindt het storend dat het groenbeleid nadrukkelijk niet bindend is. Zodra een ander – wel bindend – belang als ondergrondse kabels of de parkeernota ermee botst, kan het groen makkelijk het onderspit delven. Specifiek de bescherming van bomen wil de fractie goed borgen. Bijvoorbeeld door aanvullend aan de monumentale bomenlijst, ook waardevolle bomen op gemeentegrond in kaart te brengen. En door als gemeente vooraf een jaarplan te presenteren van noodzakelijk te kappen bomen, met de reden waarom en uitleg waar dit groen terugkomt.
Succes moet je meten
Verder vindt de fractie het van belang om het succes van de Nota Groen te kunnen meten. We weten wel precies hoeveel bomen – op grond gemeente – gekapt worden en herplant worden. Maar hoe meten we of de biodiversiteit ook echt vergroot wordt? De doelen zijn amper meetbaar. PvdA-GroenLinks wil inzichtelijk kunnen maken of het groene karakter van Vught inderdaad wordt versterkt. Dat meten hoeft de gemeente niet perse zelf te doen. Daar kunnen bijvoorbeeld afspraken over gemaakt worden met lokale milieuverenigingen.
Zelf je omgeving vergroenen
Tot slot ziet de fractie graag meer ruimte voor initiatieven van inwoners om zelf in hun omgeving groen te planten en/of te onderhouden. Of om bijvoorbeeld een geveltuintje te maken door een tegel uit de stoep te halen. Dat kan natuurlijk niet zomaar, maar er moet ruimte zijn om hier afspraken over te maken.
Toine van de Ven