Vroegtijdige inspraak is geen patent van deze coalitie. Dat bewees woningstichting Ons Bezit door bij het opstellen van een nieuw ondernemingsplan ook vooraf zoveel mogelijk partijen te horen en invloed uit te laten oefenen.
Ons Bezit is bezig een nieuw ondernemingsplan op te stellen. De ingrediënten hiervan worden echter niet alleen op kantoor bedacht, maar kunnen door vele partijen worden aangeleverd. Zo hebben medewerkers, huurders(verenigingen), welzijnsmedewerkers, zorginstellingen, onderwijs en de gemeente inspraak in het nieuwe plan. Op 13 juni waren we genodigd om te komen luisteren en zelf op- en aanmerkingen te maken.
De medewerkers van Ons Bezit hadden op een eerder moment al gelegenheid gehad om te spreken en zaten deze middag vooral te luisteren. Want het woord was als eerste aan degene waar de stichting voor moet bestaan: de huurders. Wat zou de stichting meer of beter kunnen doen? Niet zoveel bleek bij een eerste rondje onder de huurders. Maar na wat doorvragen kwam naar voren dat er meer gedaan kon worden aan het bevorderen van onderling contact tussen buren en aan ondersteuning bij overlast.
Na een eetpauze kwamen de overige aanwezigen ook aan het woord. Daarbij lieten met name welzijn, zorg en onderwijs zich horen. Of in de nabije toekomst kon worden gezocht naar samenwerkingsverbanden. Zorginstellingen die ook de wijk kunnen ondersteunen of nieuwe schoolgebouwen met woningen én ruimte voor buurtactiviteiten. Ook kwam de relatie tussen de gemeente en Ons Bezit aan de orde. Natuurlijk heeft iedereen daar voldoende over gelezen in de krant om te weten dat er iets niet goed zit. Deze discussie werd echter snel afgekapt, omdat dit niet de tijd en plaats was om deze discussie te voeren.
Het wachten is nu op het resultaat van de bijeenkomst. Directeur Gerard Velthuizen gaf aan misschien ter afsluiting van het proces nog een soortgelijke bijeenkomst te organiseren. Het is in ieder geval zo dat Ons Bezit een boel geld op de plank heeft liggen en dit maatschappelijk zegt te willen besteden. Zo is al een groot deel van de woningen gerenoveerd – nieuwe keuken, toilet en badkamer – maar wordt ook in wijkinitiatieven en dergelijke geïnvesteerd. Geld dat in Vught is verdiend, dus dat ook in Vught ‘dient’ te worden uitgegeven. Ik ben benieuwd hoe dat in het nieuwe ondernemingsplan uiteindelijk vorm zal krijgen.
Toine van de Ven