Tijdens de laatste raadsvergadering wilde PvdA-GroenLinks nog een motie indienen over een zonnepanelenproject waarvoor de provincie financiering kon regelen. Helaas hielden Gemeentebelangen, VVD en D66 dit tegen. Terwijl bij lijsttrekkersdebatten iedereen de mond veel heeft van duurzaamheid, mocht een concreet voorstel nu niet eens besproken worden.
Zonnepanelenproject Zuidoost Brabant
Het idee komt voort uit de regio Zuidoost Brabant. Diverse gemeenten daar starten een zonnepanelenproject, waarbij inwoners met financiële middelen van de provincie investeren in zonnepanelen. Met de energiebesparing die dit meteen oplevert, kan de aflossing en de rente betaald worden én blijft er direct voordeel over. De provincie levert de middelen tegen een laag rentetarief. En gemeenten hoeven zelf geen geld uit te lenen, maar staan alleen garant voor als iemand het niet zou kunnen terugbetalen (een haast onmogelijke situatie, want dat lukt makkelijk met de lagere energielasten). Een prachtig voorstel, waardoor zonnepanelen voor een grotere doelgroep een bereikbare investering zijn. Het past ook uitsteken bij het faciliteren en verleiden wat PvdA-GroenLinks altijd bepleit.
Lijsttrekkersdebat MKB
Tijdens het lijsttrekkersdebat van het MKB anderhalve week geleden wees PvdA-Statenlid Martijn de Kort op deze mogelijkheid. Toen de provinciale staten goedkeurden dat dit geld werd uitgeleend aan de gemeenten in Zuidoost Brabant, werd de optie genoemd om ook anderen gemeenten onder dezelfde voorwaarden te steunen. Het enige wat gemeenten moeten doen is erom vragen. En aangezien tijdens het debat zeer positief over verduurzamen werd gesproken door alle partijen, zou dit een mooie kans bieden.
Voorstel uitwerken, later besluiten
PvdA-GroenLinks wilde deze kans niet laten schieten. Vooral niet omdat er nog wat voorwerk gedaan moet worden om zo’n project te kunnen starten. Gesteund door de SP wilden we met een motie wilden het college opdracht geven om contact te leggen met de provincie om een voorstel uit te werken. De nieuwe gemeenteraad zou na de verkiezingen een definitief besluit kunnen nemen, af te wegen bij de voorjaarsnota. Dan zouden ook eventuele financiële gevolgen en risico’s besproken kunnen worden.
Behandeling tegengehouden
Maar coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en D66 hadden daar geen zin in. Geen nieuwe opdrachten zo vlak voor de verkiezingen betoogde Dianne Schellekens van D66. Maar – zoals CDA-raadslid Willem Kraanen terecht opmerkte – het college mag wel allerlei persberichten en statements maken. Het raadswerk gaat door tot de nieuwe raad gekozen is. Helaas zag de coalitie dat anders. De motie mocht niet op de agenda en is niet besproken.
Toine van de Ven