Vorige week presenteerde Greenpeace een onderzoek waaruit bleek dat gemeenten hun stroom vaak inkopen bij vieze leveranciers. Ook Vught! Tijdens de raadvergadering van 14 juni 2016 riep PvdA-GroenLinks daarom op om meer ambitie bij de inkoop te tonen. Geen ‘sjoemelstroom’ afnemen. Geen contracten met leveranciers die investeren in vieze energie. Een oproep die helaas weinig gehoor kreeg in de raad en bij het college.
Vieze stroom?!
Vught heeft al jaren geleden heel bewust gekozen voor het afnemen van groene energie. Dat uit het recente onderzoek van Greenpeace blijkt dat de inkoop niet zo groen is als gedacht, heeft onze fractie doen laten schrikken. Reden om daar in te duiken. Daaruit blijkt dat stroom als 100% groen mag worden verkocht volgens de wet, terwijl dat minstens twijfelachtig is. Bijvoorbeeld doordat vieze stroom groen gemaakt wordt door elders certificaten te kopen van duurzame energiebronnen (voor meer uitleg kijk hier). Maar de leverancier kan tegelijkertijd gewoon eigenaar zijn van een kerncentrale of kolencentrale en deze stroom leveren. Sjoemelstroom dus. Vieze stroom, terwijl je voor groen wil gaan dus.
Duurzame ambities van Vught
Dat zou Vught niet moeten willen. De gemeente heeft de mond vol van duurzame ambities. En hoewel PvdA-GroenLinks doorgaans vindt dat concrete resultaten nog te veel achterblijven, steunen we deze ambities wel. Maar dan moet je ook daden tonen. In dit geval betekent dat nadrukkelijk kiezen voor investeringen in duurzame energiebronnen. Dat doe je door leveranciers te kiezen die fossiele energie afstoten en echt kiezen voor wind, water en zon. Dat vraagt verder te kijken dan de verkooppraatjes. Bijvoorbeeld door ook het jaarlijkse onderzoek van WISE, Natuur&Milieu, Greenpeace, HIVOS, WNF en de Consumentenbond naar energieleveranciers mee te wegen.
Daden blijven helaas uit
Nu neemt Vught nog energie af bij Delta N.V. (een 4,4 volgens laatste onderzoek van WISE, Natuur& Milieu etc.), dat voor 70% eigenaar is van de kerncentrale in Borsele. En tijdens de vergadering bleek dat de gemeente komend jaar naar E.ON overstapt. Geen echte vooruitgang, want E.ON is onder andere eigenaar van de nieuwe kolencentrale in de Rotterdamse haven (en scoort dus slechts een 4,8 in het onderzoek van WISE, Natuur&Milieu etc.). Wethouder Potters (D66) neemt er genoegen mee dat het stukje stroom dat Vught afneemt groen verantwoord kan worden, ongeacht hoe zeer de leverancier verder vervuilend energie opwekt. Hij heeft geen boodschap aan het onderzoek en stelt zelfs dat Greenpeace daar een potje van gemaakt heeft.
Meerderheid accepteert vieze leverancier
Ook van de raad kreeg PvdA-GroenLinks amper steun. Gemeentebelangen wees erop dat de herkomst van stroom niet uitmaakt, want we willen toch vooral niet dat we geen stroom hebben. En zelfs het ‘groene’ D66 vindt het prima om ’s nachts energie van kolencentrales te krijgen (ipv bijvoorbeeld wind en water). De VVD-fractie liet zelfs weten (in meerderheid) kernenergie een prima bron te vinden. Zelfs de oproep om pas bij het aflopen van het contract te kiezen voor een leverancier met een duurzame bedrijfsvoering en energiewinning, kreeg geen steun.
Gemiste kans
PvdA-GroenLinks ziet hier allereerst een voorbeeldrol voor de gemeente. Maar zeker ook een echte bijdrage in het verduurzamen van de energiemarkt. Dat dwing je af door een contract aan te gaan met een leverancier die alleen investeert in duurzame bronnen. Dat gaat veel verder dan de symboolpolitiek die PvdA-GroenLinks wordt verweten. Een meerderheid in de raad laat deze kan liggen. Mooie woorden over duurzame ambities, maar geen daden dus…
Toine van de Ven