Opgroeien in een gezin waarin het niet vanzelfsprekend is zomaar nieuwe schoenen of kleren te kopen of een dagje naar de Efteling te gaan. Marion de Koning van Stichting MariTon gaat met leerlingen in gesprek om te vertellen dat er ook kinderen in Vught & Cromvoirt zijn voor wie dit geldt en wat zij doet om hen te helpen. Ons raadslid Floor Bink ging 4 april jl. met haar mee op pad.
Stichting MariTon
Marion en haar man Ton zetten zich in om gezinnen met een minimum inkomen, die net buiten de voedselbank vallen, te helpen waar dat nodig is. Dit kan zijn met: voedsel, fietsen, huishoudelijke apparaten, maar eventueel ook financieel. Dit doen zij onder andere door Marion’s Ruilhoekje: een besloten platform op Facebook waarop leden levensmiddelen kunnen ruilen tegen kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen. Van de verkregen producten maakt Marion voedselpakketten die naar de minimagezinnen gaan die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank.
Preventie en bewustwording
Daarnaast gaat Marion de scholen in Vught langs (op uitnodiging) om kinderen bewust te maken van hoe het is om arm te zijn. Deze keer waren was zij te gast in Cromvoirt op De Leydraad bij groep 3-4. Op haar vraag wie er arm zijn werd er vooral geantwoord dat dit de kindjes in Afrika waren (“die hebben dikke buikjes van de honger“). Marion vertelde dat er ook kinderen in Vught zijn van wie de ouders geen eten kunnen kopen of nieuwe (merk)kleding. En dat ze daarom haar ruilhoekje heeft opgezet. En dat je de kinderen die niet de nieuwste mode dragen niet moet pesten hierom. Waarop een van de leerlingen haar hand opsteekt en zegt: “Nee, want het gaat niet om hoe je eruit ziet, maar om hoe je bent.”
Er ontstaat een levendige discussie als Marion vraagt wat de kinderen denken dat duur is om te kopen en wat zij denken dat iets kost. Dat een televisie of een playstation duur is, dat snapten ze allemaal, maar je zag ook verbazing bij de kinderen dat wasmiddel of koffie dure producten zijn. En dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat als het geld op is, je niet even kunt gaan pinnen.
Bepakt en bezakt
Ondertussen hadden de leerlingen van De Leydraad niet stil gezeten. Zo loopt er een actie bij de lokale supermarkt om de statiegeldbonnetjes te doneren aan de stichting MariTon. Maar ook hadden vele leerlingen levensmiddelen en andere spullen meegenomen van huis om te doneren. Waarbij natuurlijk was gedacht aan wat gezond en voedzaam is, maar ook een lekkernij voor kinderen (knakworstjes!). Marion ging werkelijk bepakt en bezakt weer naar huis. Echter niet nadat ze de kinderen uitvoerig had bedankt en ze nog opriep dat als ze speelgoed of kleding hadden waar ze niets meer mee deden, ze dit ook bij haar konden brengen.
Floor Bink