Op donderdag 20 maart vond er een raadsdialoog plaats over de mogelijke kortetermijnmaatregelen voor de N65. Daarbij werd de gemeenteraad bijgepraat over het gelopen participatie traject alsmede de conclusies uit dat onderzoek. Op basis hiervan heeft de ambtelijke stuurgroep een advies opgesteld waarin de volgende mogelijke kortetermijnmaatregelen worden geadviseerd:
- Aanleg fietstunnel De Bréautélaan/Martinilaan
- Aanleg fietstunnel Torenstraat
- Herinrichting kruispunt Boslaan
- Plaatsen snelheidsmeters langs N65
- Plaatsen geluidscherm van 2 m hoog langs N65 binnen de bebouwde kom van Vught en Helvoirt
Verder adviseren zij om de volgende maatregelen te overwegen, die eerst nog nader onderzoek vereisen:
- Saneren “koude” aansluitingen binnen – en buiten de bebouwde kom
- Bermbeveiliging (vangrails)
Daarnaast zijn twee kleine – maar mogelijk effectieve – lokale maatregelen als “bijvangst” vanuit de participatie opgenomen. Deze zijn:
- Extra bescherming (vangrails) voor opgestelde fietsers bij kruisende infrastructuur;
- Aanpassing van de aansluiting J.F Kennedylaan met betere opstelvakken voor fietsers.
Maatregelen die al zijn uitgevoerd of binnenkort worden uitgevoerd zijn:
- Vervanging asfalt N65 door stiller asfalt (2024)
- Vervangen Verkeersregelinstallaties (VRI) door meer Intelligente Verkeersregelinstallaties (IVRI’s) (2025)
- Verplaatsen flitspalen voor snelheid en roodlichtnegatie (2025)
Een van de belangrijke kortetermijnmaatregelen die uit het participatietraject naar voren kwam is het invoeren van een maximum snelheid van 50 km per uur op de N65 binnen de bebouwde kom. Deze maatregel is eerder ook door PvdA-GroenLinks voorgesteld in de commissievergadering in februari 2024. Het ambtelijk advies raadde dit om allerlei redenen af (geen groene golf mogelijk, fietsoversteek moet in twee etappes, vermindering doorstroming op de N65, kruisend autoverkeer krijgt minder tijd om over te steken).
Belangrijke noten in het ambtelijk advies waren de volgende:
- Laat de termijn van 1 tot 3 jaar voor het realiseren van de kortetermijnmaatregelen los. Dat heeft meer ruimte om ook andere maatregelen te nemen (bijvoorbeeld het saneren van de koude aansluitingen).
De toekomst is onzeker:
- Wanneer kan de VKA+ daadwerkelijk worden uitgevoerd?
- Stikstofprobleem oplossen vergt veel tijd;
- Volledig opnieuw uitvoeren planproces met mogelijk andere uitkomst dan VKA+;
- Herfinancieren vanuit een potentieel groot financieel tekort vraagt veel van partijen.
Deze laatste opmerkingen triggerde veel fracties in de aansluitende commissievergadering. In die commissievergadering wilde het college graag de meningen en argumenten van de raadweten om eventueel het advies bij te kunnen stellen stellen.
De presentatie van het ambtelijk advies vind je hier:
Bijdrage PvdA-GroenLinks in de commissievergadering
In de aansluitende commissievergadering heb ik namens onze partij de volgende inbreng geleverd:
PvdA-GroenLinks is verheugd dat zo veel mensen deelgenomen hebben aan de participatie raadpleging over de kortetermijnmaatregelen voor de N65. Het onderwerp leeft duidelijk onder onze inwoners en ver daarbuiten.
Er komt duidelijk uit naar voren dat de Vughtse burgers belang hechten aan een verbetering van het leefklimaat in Vught. Uiteraard is PvdA-GroenLinks het daar volledig mee eens. Ook blijkt daaruit dat de Vughtse inwoners minder waarde hechten aan een goede doorstroming.
Kijkend naar het onderzoeksrapport en het ambtelijk advies heeft PvdA-GroenLinks de volgende opmerkingen:
- We betreuren dat alle voorgestelde maatregelen individueel beoordeeld en gescoord zijn. Daardoor missen we de samenhang. Wat bijvoorbeeld te denken van het effect van 50 km per uur op de geluidsoverlast en de emissies zoals fijnstof? Kan door de wethouder aangegeven worden of er dan wellicht geen geluidsmuur nodig is of met een lagere volstaan kan worden? Dat zou veel kosten besparen.
- We zijn net als het college voorstander van een proef met 50 km/uur.
- Oplossingen voor het langzame verkeer zijn uiteraard prima. Maar zijn fietstunnels de enige optie of zijn fietsbruggen ook een mogelijkheid? Dat laatste is wellicht goedkoper en sociaal veiliger.
- Als het advies is om de termijn van 1 tot 3 jaar los te laten zijn er wellicht maatregelen uit de VKA+ variant die toch op een iets langere termijn uitgevoerd kunnen worden, zoals:
- snelfietsroute, hoe staat het daar trouwens mee?
- de geplande ecologische verbinding bij het Helvoirt Broek;
- Verdiepte ligging bij Helvoirt al naar voren halen. Als dit met elektrisch materieel uitgevoerd wordt is stikstof uitstoot waarschijnlijk geen belemmering.
- Waarom alleen het kruispunt aan de kant van de Boslaan aanpakken en niet aan de Vijverbosweg? Als bijna dagelijkse gebruiker kan ik stellen dat de opstelstrook voor linksaf daar aan de korte kant is. Het zal de doorstroming ten goede komen als rechtsaf en doorgaand verkeer allebei een aparte strook krijgen.
- Bermbeveiliging is voor PvdA-GroenLinks een dilemma. Behoud van bomen versus het sparen van levens. Dan neigen we toch naar een voorkeur voor het laatste. Maar wel met de nadrukkelijke randvoorwaarde zo veel mogelijk bomen te sparen. En waar mogelijk langs de weg nieuwe bomen te planten om de laanstructuur te behouden. Het moet niet leiden tot verbreding van de weg.
Kortom PvdA-GroenLinks kan zich deels vinden in het ambtelijk advies en het standpunt van B&W. Echter vinden we dat de gezondheid en veiligheid van de Vughtse inwoners voorop moet staan. Doorstroming is voor PvdA-GroenLinks niet van belang. Als er te veel congestie komt gaat het bovenlokale verkeer vanzelf andere routes zoeken.
Levendige discussie
Er ontspon zich een levendige discussie in de commissie. Onze conclusie hieruit is dat zich een meerderheid aftekent om op korte en middellange termijn een groot aantal maatregelen te nemen die de leefbaarheid en veiligheid van de Vughtse inwoners vergroot. Denk daarbij aan:
- De kortetermijnmaatregelen uit het ambtelijk advies;
- het aanleggen van auto te gast ventwegen aan beide zijden van de N65 om het mogelijk te maken de koude aansluitingen te saneren, maar bewoners toch de mogelijkheid te geven om bij hun woning of bedrijf te komen;
- Ook de kruising aan de kant van de Vijverbosweg aanpakken;
- Verdiept aanleggen van de N65 bij Helvoirt.
De fractie is benieuwd wat het college met de meningen en argumenten van de raad gaat doen. Wordt vervolgd, hopelijk op korte termijn.