In de raadsvergadering van 12 december werd de beleidsnota voor de regionale inkoop van Jeugdzorg voorzieningen in Noordooost-Brabant 2020-2023 vastgesteld. De Jeugdzorg staat volop in de belangstelling. Onlangs was in het landelijke nieuws dat het ministerie wil gaan verplichten dat gemeenten regionaal samenwerken. Dat is in onze regio al het geval vanaf 2015 en alle 16 gemeenten hebben besloten daarmee door te gaan in de periode 2020-2023 dus wat dat betreft is daar niets nieuws onder de zon.
Beleid voor de toekomst
In de nota worden 8 beleidslijnen gepresenteerd waarbij de nadruk o.a. ligt op preventie van zwaardere jeugdzorg door vroegtijdig er bij te zijn, beter samen te werken met scholen, huisartsen e.d. Ook wil de regio meer ruimte gaan bieden aan de professionals in de jeugdzorg en minder regeldruk. Mooie beloftes maar gaan die ook worden waargemaakt? Dat is waar de PvdA-GroenLinks fractie zo haar vragen en zorgen over heeft. We konden immers constateren uit de weinige cijfers die in de notitie waren opgenomen over de effecten van het beleid in de periode 2015-2019 dat er met bijna diezelfde woorden (beleidslijnen) nog onvoldoende effect is bereikt. Het aantal jeugdigen in de regio dat zorg nodig heeft gehad nam met bijvoorbeeld in 2017-2018 met 3,5% toe terwijl het aantal jeugdigen met 1% afnam in die twee jaar.
Onvoldoende inzicht
Onze fractie kent de diverse signalen van ouders over lange wachttijden voor bepaalde vormen van jeugdzorg. Op de vragen van onze fractie naar de cijfers hierover moest de wethouder tijdens de commissievergadering het antwoord schuldig blijven. In de regio is er geen adequate registratie en inzicht hierin vanwege definitieproblemen en onvoldoende heldere afspraken met zorgaanbieders. Raadsbreed werden de zorgen van onze fractie hierover gedeeld. Hoe kan je immers goed beleid voeren als je alleen maar kijkt naar de aanbodcijfers en niet kan zien hoeveel vragen er zijn van jeugdigen die wel geïndiceerd zijn door lokale teams of door huisartsen, maar die nog niet beantwoord kunnen worden door gebrek aan geld of menskracht.
Motie PvdA-GroenLinks unaniem aangenomen
In de raadsvergadering werd dan ook een motie van PvdA-GroenLinks unaniem aangenomen waarin het College wordt gevraagd ervoor zorg te dragen dat de raad in het monitoren van de beleidsperiode 2020-2023 ook inzicht krijgt in de jaarlijkse wachtlijst en wachttijd-cijfers voor de jeugdzorgvoorzieningen. Ook wil de raad dat ouders en jongeren zelf kunnen gaan beschikken over een overzicht van de wachttijden bij de diverse aanbieders van jeugdzorg in de regio. Voor de motie klik op Aangenomen motie Jeugdzorg
Steeds maar toenemend aantal jeugdigen aan de voorkant
Onze fractie constateerde dat we ons als gemeente en als gemeenteraad ook moeten afvragen wat er aan de hand is in onze samenleving als we moeten constateren dat elk jaar het aantal jeugdigen dat het niet zelf redt en in de problemen zit of problemen maakt toeneemt. Uit landelijke cijfers blijkt dat elk jaar een lichte stijging het geval is waardoor nu ruim 1 op de 10 jongeren hulp nodig heeft. ‘It takes a village to raise a child’ luidt een Afrikaans gezegde en dus moeten we ons ook als dorp afvragen wat er kennelijk mis gaat in de bredere opvoeding en in de autonome maatschappelijke ontwikkelingen waardoor dit effect optreedt. Geen gemakkelijk te beantwoorden vraag maar wel een belangrijke. Wat is de invloed van de technologie/internet daarop? Van de toenemende individualisering? Van grotere aandacht voor het ego dan voor ecologie? Van het aantal vechtscheidingen? Van voeding of andere omgevingsfactoren?
Maatschappelijk debat
Onze fractie constateerde dat er over dit soort vragen op scholen, bij huisartsen, bij het echtscheidingsloket, op de voetbal- of hockeyclub etc. wél wordt gesproken en dat het goed zou zijn om hierover ook te zien hoe de gemeente dat debat breder kan maken en in de komende beleidsperiode 2020-2023 dit soort vragen durft te stellen. De wethouder kondigde aan dat er binnenkort een analyse door een Brabants onderzoeksbureau beschikbaar komt naar het steeds toenemend aantal jeugdigen dat zorg nodig heeft. We kijken reikhalzend uit naar dat rapport en of dat mogelijkheden biedt om het gesprek aan te gaan over de bewustwording over een ‘maatschappelijke opvoedingsvraag’ die waard is om gesteld te worden. Het is immers voor onze fractie geen natuurverschijnsel dat elk jaar die vraag toeneemt. Daar moet wat aan gebeuren en is wat aan te doen!