Het huidige voorstel voor de Vughtse regeling om woningen langs spoor en N65 te kunnen aankopen voldoet niet. Dat vinden diverse belanghebbenden, de organisatie Samen voor Vught en ook PvdA-GroenLinks. Daarom wil de fractie tijd nemen om de regeling te verbeteren samen met de belanghebbenden. Maar college én coalitie drukken de regeling gewoon door. Volgens Gemeentebelangen mag er geen politiek worden bedreven, om direct daarna zelf een machtsspelletje te spelen: als het niet gaat zoals GB wil, komt er gewoon helemaal géén regeling. Ronduit absurd!
PvdA-GroenLinks pleit al ruim jaar voor gedupeerden
Al voor het besluit over de variant van het spoor opperde PvdA-GroenLinks een aankoopregeling. Ondanks dat dit idee door alle andere partijen werd weggezet als onhaalbaar en te duur, ging de fractie door. Toen de fractie begin 2016 concludeerde dat het Maatschappelijk makelen & schakelen van het college een grote mislukking was, moest PvdA-GroenLinks meer vertrouwen hebben. En toen PvdA-GroenLinks begin juli 2016 zelf een aankoopregeling met financiële onderbouwing presenteerde, werd het voorstel om zo’n regeling mogelijk te maken wederom weggestemd. Bij elke stap is PvdA-GroenLinks weggezet, maar nu ligt er dankzij de volhoudende inzet van de fractie toch een voorstel van het college voor een aankoopregeling. En – gek genoeg – is de coalitie nu dolenthousiast en draait de PR-machine van de gemeente overuren om maar te verkondigen dat het zo geweldig is dat het college dit nu voorstelt.
Voorstel op merites beoordelen
PvdA-GroenLinks heeft eerder al aangegeven blij te zijn met (eindelijk) een stap in de goede richting. Maar dat betekent niet dat elk voorstel zomaar klakkeloos aangenomen moet worden. De fractie had daarom voorafgaand aan de besluitvorming vijf heldere criteria geformuleerd om de regeling aan te toetsen. En het huidige voorstel passeert deze test nog allerminst. Dat vindt niet alleen de fractie, maar ook de SP en het CDA hebben twijfels. En belangenorganisatie Samen voor Vught spreekt over een teleurstellende en rammelende regeling. Dat niet vooraf met deze organisatie is gesproken over de opzet is een regelrechte schande! Dit in tegenstelling tot alle afstemming toen gemeente en Samen voor Vught nog samen optrokken voor extra geld bij provincie en rijk. Maar nu Samen voor Vught ook kritisch is op de keuzes van het college, kan men daar schijnbaar niet goed mee omgaan.
Eerst verbeteren en dan starten
De coalitiepartijen voelen zelf ook wel aan dat het niet handig is dat er niet overlegt is vooraf. De VVD stelde daarom voor om wel gewoon te starten, maar ondertussen de regeling aan te passen. Wie er dan slechter vanaf komt, wordt daar achteraf alsnog voor gecompenseerd. Gemeentebelangen wilde een groep van 30-40 gedupeerden als klankbordgroep om de regeling te verbeteren, maar wel gaandeweg. PvdA-GroenLinks voelt daar weinig voor. De fractie acht het noodzakelijk om eerst het gesprek met Samen voor Vught op te starten, aanpassingen te doen en dan een goede start te maken. Geen valse start met een halve pilot! Voor de fractie betekent dit onder andere dat de doorlooptijden korter moeten worden (sneller in aanmerking komen), dat er een reële waarde voor de woningen betaald moet worden (alsof er geen spoorontwikkeling is) en dat er meer garanties op deelname moeten zijn (groter aantal woningen dat in aanmerking komt dan 25 per jaar op gebied met 1100 woningen). Mensen mogen er niet bekaaid vanaf komen, terwijl later de gemeente de woning met winst kan verkopen in betere tijden.
Geen politiek bedrijven?!
Bij de coalitiepartijen bleek er geen enkele ruimte voor uitstel voor overleg. Waar Gemeentebelangen eerst nog aangaf ook teleurgesteld te zijn in het ontbreken van overleg, liet de fractie ook blijken dat de regeling er gewoon door moet. Het is nu of de komende jaren helemaal niks, stelde fractievoorzitter Guus van Woesik (GB). Om daarna een beroep te doen op de raad om vooral unanimiteit na te streven. De volhoudendheid van PvdA-GroenLinks om eerst inhoudelijke verbeteringen te realiseren, viel slecht. Van Woesik verweet de oppositie en met name PvdA-GroenLinks om politiek te bedrijven over de ruggen van de gedupeerden. Maar het kleineren en zwart maken van PvdA-GroenLinks – met beweringen die absoluut geen recht doen aan alle inzet van de fractie in dit dossier – creëren zeker geen draagvlak voor de gewenste unanimiteit. Waarna Van Woesik stelde dat als fracties niet meededen, hij met 8 mensen van GB tegen zou stemmen en er helemaal geen regeling zou komen. Het trieste machtsspel van een fractie die gewend is zijn zin te krijgen en boos wordt als dat een keertje niet zo is. Hoezo geen politiek bedrijven?!
Eerst verbeteren is geen tijdsverlies
PvdA-GroenLinks blijft pleiten voor inhoudelijke verbeteringen van de Vughtse regeling en vindt het noodzakelijk dat het college hierover overleg voert met Samen voor Vught en belanghebbenden. Dat mag ook best nog tijd vragen. Maar waarom er 22 december in de raadsvergadering perse een besluit moet worden genomen (behalve om gezichtsverlies te voorkomen?) heeft nog niemand kunnen uitleggen. Voor de uitwerking dient het college immers nog diverse nieuwe voorstellen aan de raad voor te leggen, waar eerst nog over besloten moet worden. Bijvoorbeeld over de commissie of over het budget (niet onbelangrijk!). Ga dan nu meteen in gesprek en kom begin 2017 met een verbeterde regeling terug naar de raad.
Toine van de Ven