In de commissievergadering van 5 maart jl. kwam de kadernota 2021 aan bod voor het beleid van de GGD Hart van Brabant. Ruim 1 miljoen mensen zijn voor de openbare gezondheid aangewezen op de zorgen van de GGD medewerkers in deze gemeenschappelijke regeling van 25 gemeenten. Hoewel het ging over de toekomstplannen met de GGD stond de fractie van PvdA GroenLinks uitvoerig stil bij de enorme extra inzet van de GGD medewerkers bij het bestrijden van het Corona virus. In het werkgebied van de GGD werd in Loop op Zand een eerste slachtoffer opgespoord en is vervolgens in de regio Midden Brabant maar ook in het JBZ ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch het nodige aan de hand geweest.
De provincie Brabant werd juist die avond benoemd als risico provincie en ingrijpende maatregelen dreigen genomen te moeten worden zoals de sluiting van scholen.
Belang
Het toonde maar weer eens aan hoe groot het belang is van de beschikbaarheid van een organisatie met expertise op infectiebestrijding. Wethouder Heijboer was dan ook zeer bereid de complimenten van de fractie over te brengen aan de GGD en lichtte verder toe welke maatregelen allemaal genomen waren.
Maar uiteraard doet de GGD veel meer taken zoals de Jeugdgezondheidszorg, voorlichting over Gezondheidsbevordering, kwaliteitstoezicht in Kinderdagverblijven etc. Inclusief de bijdrage voor Helvoirt wordt de inkoop aan basistaken van de gemeente Vught 1 miljoen euro. Daarvan wordt 10% naar keuze door de gemeente lokaal ingevuld zoals de wijkverpleegkundigen die meedoen aan een succesvolle inzet in de wijk.
De fractie gaf daarbij aan dat haar prioriteiten voor 2021 voor die lokale inzet onder meer ligt bij de rol van de GGD bij de invoering van de Omgevingswet en het borgen van het belang van gezondheid bij allerlei maatregelen in de fysieke omgeving. Bijvoorbeeld een intensievere voorlichting over de invoering van 5G die er in 2021 aan gaat komen en de wijze waarop bewuster omgegaan kan worden met mobieltjes en wifi-routers en de straling (SAR waarde) die deze afgeven op school en thuis.
Herziening basistaken GGD
In de kadernota 2021 was ook opgenomen dat er een fundamentele herziening van de basistaken aan de orde gaat komen. Deze basistaken van de GGD worden door alle gemeenten gezamenlijk bekostigd.
De fractie vond het opmerkelijk dat deze herziening op inhoudelijke redenen noodzakelijk was -zo werd gesteld- maar dat vervolgens wel als enige randvoorwaarde werd meegegeven dat er geen uitkomst zou mogen komen die meer bijdrage van de gemeenten zou vergen. Zo zou de organisatie niet met voorstellen kunnen komen om bijvoorbeeld meer in te zetten op preventie met een besparing op andere posten zoals de uitgaven voor de jeugdzorg. De wethouder beaamde dat een dergelijke invloed niet de bedoeling was en gaf aan daar in het regionaal bestuur ruimte voor te gaan vragen onder meer via een budget dat voor experimenten door de gemeenten opzij wordt gezet.
Lucas Middelhoff