Hoeveel én welke woningen bouwen we nog in Vught? Een vraag waar de gemeenteraad stevig van mening over verschilt. Én een thema dat belangrijk is voor vele (toekomstige) inwoners. Daarom is PvdA-GroenLinks ontevreden over het ontbreken van een nieuw Meerjarenprogramma Woningbouw. Zonder enige discussie in of controle door de raad, krijgt het college vrij spel om zelf te bouwen wat ze goed acht. Zoals op de locatie Rozenoord.
Welke woningen bouwen we op Rozenoord?
Directe aanleiding voor de onvrede van de fractie is de locatie Rozenoord. Het college wil deze locatie zo snel mogelijk in de markt zetten voor middeldure huurwoningen. Op zich is PvdA-GroenLinks wel voor de realisatie van middeldure woningen om daarmee doorstroom mogelijk te maken. Maar hoe verhoudt dit plan zich tot andere bouwprojecten? En om hoeveel woningen gaat het eigenlijk? We weten het niet, want er is al 2 ½ jaar geen nieuwe prognose gepresenteerd!
Het Meerjarenprogramma Woningbouw
Op welke locaties er bouwplannen zijn en welke soort woningen daar dan gepland zijn, wordt normaal jaarlijks opgenomen in het Meerjarenprogramma Woningbouw. Dat stelt de gemeenteraad in staat om integraal af te wegen hoe de samenhang is tussen alle losse projecten. Bijvoorbeeld op de ene locatie meer duurdere woningen om geld te verdienen, waardoor op een andere locatie sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. Daarmee een belangrijk instrument voor sturing en controle. Maar dan moet dit wel geleverd worden!
Beperkte toelichting in een briefje
Voor de locatie Rozenoord stuurde het college alleen een raadsinformatiebrief met een voornemen. Maar dat kan nooit een vervanging zijn van een besluit als kader van de raad. En in eerdere kaders is de locatie Rozenoord nooit opgenomen. Toen dachten we nog dat ABZ, de harmonie en andere verenigingen hier nog jaren gebruik van zouden kunnen maken. Volgens wethouder Pennings (GB) heeft het college de Woonvisie gevolgd, waarin staat dat er meer middelduur nodig is om doorstroom te stimuleren. Dat is mooi. Maar in dezelfde Woonvisie staat óók dat er minimaal 150 sociale huurwoningen bij moeten komen. Dat had – met dezelfde visie in de hand – dus ook op deze locatie gekund.
Van uitstel komt…
Het laatste Meerjarenprogramma Woningbouw 2015-2018 is vastgesteld op 19 maart 2015. Een jaar later ontbrak een update vanwege het opstellen van een nieuwe Woonvisie. Op 9 juni 2016 is deze Woonvisie aangenomen, met daarin een update van de prognose. En sindsdien is het stil… In maart 2017 werd gemeld dat nieuwe cijfers van de provincie moesten worden afgewacht. Op 29 juni werden deze cijfers tijdens een informatieavond gepresenteerd en zou na de zomer een nieuwe vertaling voor Vught volgen. En nu eind 2017 is bekend gemaakt dat er dit jaar helemaal niks meer verwacht mag worden. En dat terwijl in de Woonvisie heel duidelijk is vastgelegd dat het college jaarlijks een actualisering van het woningbouwprogramma en het uitvoeringsprogramma presenteert aan de raad. Van uitstel komt dus afstel!
Niet vrij shoppen in kaders
PvdA-GroenLinks vindt het onacceptabel dat het college op dit belangrijke onderwerp vrij denkt te kunnen shoppen in de visie, zonder verantwoording aan de raad. Een simpele raadsinformatiebrief is onvoldoende toelichting én al helemaal geen besluit. PvdA-GroenLinks wil het bouwprogramma kunnen toetsen: zorgt het echt voor de doorstroming? Worden de noodzakelijke betaalbare woningen ook echt gebouwd? Of verdwijnen die steeds weer uit de plannen, zoals de voorgaande jaren al vaker is gebeurt onder leiding van coalitiepartijen Gemeentebelangen-VVD-D66? De motie die PvdA-GroenLinks samen met het CDA indiende tijdens de raadsvergadering van 9 november 2017 om geen onomkeerbare besluiten te nemen op de locatie Rozenoord, voordat er een nieuw Meerjarenprogramma Woningbouw is besproken, werd echter weggestemd door de coalitie.
Toine van de Ven