Donderdag 23 mei organiseerde de gemeente Vught een Open Vughtse Spreektafel over dit complexe onderwerp. Iedereen met ideeën of zorgen kon hier in gesprek met leden van alle fracties van de gemeenteraad. Het grote dilemma voor PvdA-GroenLinks: we willen af van fossiele energie maar ook willen we de woonomgeving van mensen, de kwetsbare natuur en het reste-rende landschap in onze gemeente zoveel mogelijk sparen.
Regionale Energie Strategie
In de Regionale Energie Strategie (RES) was afgesproken dat we in de regio Noordoost-Brabant zouden zoeken naar een of meer geschikte plekken om daar samen met andere gemeenten aan de slag te gaan. Bij die RES zat een landschapsvisie waaruit bleek dat er in de gemeente Vught geen geschikte ruimte was. We hebben hier twee Natura2000-gebieden, grote stukken Natuurnetwerk Brabant, weidevogelgebied, vleermuizenhabitat en kleinschalig cultuurlandschap. Daar passen volgens de landschapsvisie eigenlijk geen windmolens en grote zonneweides. De RES zag in Noordoost Brabant wel mogelijkheden op de grootschalige strakke landbouwgebieden bij de Maas. Zoals de zg. Duurzame Polder tussen Den Bosch en Oss. Deels is ook dat een weidevogelgebied, maar er blijft een strook over waar beide steden nu samen energie willen produceren. Het kan dus wel, in RES-verband.
Dat zien we ook bij de buren, de RES-regio hart van Brabant, waar rond Tilburg succesvol door diverse gemeenten wordt samengewerkt. Vught heeft echter geconcludeerd dat de RES Noordoost-Brabant is mislukt en dat er daarom binnen de gemeente naar plekken moet worden gezocht.
PvdA-GroenLinks wil er alles aan doen om mens, natuur en landschap in onze kernen Vught, Helvoirt en Cromvoirt te ontzien, maar toch schone energie te gaan leveren. Laten we eerst nog eens goed gaan kijken wat er toch in regionaal of provinciaal verband mogelijk is, zoals de RES oorspronkelijk beoogde.