Continuering van de zorg en behoud van de banen voor de huishoudelijke hulpen. Dat was waar het maandagavond primair om draaide in de extra raadsvergadering over het faillissement van Pantein-Vivent. Voor onze raadsfactie was de insteek allereerst deze crisissituatie te bezweren, maar niet zonder onze mening aan de wethouder mee te geven. Want wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, speelt met de belangen van cliënten en werknemers.
Faillissement na acht dagen…
“Niemand zal om financiële redenen tussen wal en schip vallen” zei wethouder Heijboer bij het vaststellen van de kaders voor de WMO. Echter al op 8 januari jl. ging onverwacht Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent failliet. Terwijl deze aanbieder in Vught bijna 300 cliënten heeft. Cliënten die gewend zijn aan hun vaste huishoudelijke hulp en daar heel tevreden over kunnen zijn. Het kon toch niet zo zijn dat we, amper op weg in de maand januari, al de eerste gedupeerden van de veranderingen in de zorg onder ogen moesten zien!?
Tegen het minimum basistarief
Zorg voor iedereen. Werk voor jong & oud. Twee van onze speerpunten uit het verkiezingsprogramma waar we ook dit jaar weer volop aandacht aan besteden. Daarbij staat buiten kijf dat de werknemers in de zorg hier een fatsoenlijk salaris voor ontvangen en dat zij bijvoorbeeld niet de dupe worden van de lage tarieven waarop hun werkgevers zich bij aanbestedingen inkopen. Toen het zogeheten basistarief voor de huishoudelijke hulp in juni 2014 in de raad moest worden vastgesteld, heeft onze fractie dan ook – als enige! – tegen gestemd. Uit contact met de vakbond bleek namelijk dat het voorgestelde tarief helemaal niet zo reëel was als het college deed voorkomen.
Twee honden en een been…
Daarnaast vond onze fractie het ook opmerkelijk dat waar tijdens het aanbestedingsproces van twaalf naar drie partijen werd toegewerkt, er nu amper werd gesproken over de overgebleven c.q. afgevallen negen partijen. Ja, Tzorg stond weliswaar genoemd als achtervang in een raadsinformatiebrief, maar in de media werd voornamelijk ZuidZorg genoemd als mogelijke overnamepartner. Vreemd, zo vonden wij. Het zou toch niet zo zijn dat waar acht honden vechten om een been, de dertiende er ineens mee vandoor zou gaan? En zo ja, hoe zat het dan met de aanbestedingsvoorwaarden?
Voorkomen nieuwe verrassingen
Pantein-Vivent was tijdens de aanbesteding gekozen door het college, terwijl negen andere partijen afvielen. Daarbij is wel naar de financiële situatie gekeken. Toch is iedereen verrast door het faillissement. Volgens de wethouder heeft Pantein-Vivent informatie achtergehouden en zaken mooier voorgedaan dan ze waren. Wat betekent dat voor de andere partijen uit de aanbesteding? Reden voor PvdA-GroenLinks de wethouder om een toezegging te vragen de raad van een financiële “blauwdruk” van de overgebleven contractpartners te voorzien. Met als doel een dergelijke situatie als nu met Pantein-Vivent in de toekomst te voorkomen.
Bestaande contractpartner, zelfde gezicht
Tijdens de vergadering diende de SP samen met het CDA een motie in, waarin het college onder andere werd gevraagd voor de korte termijn de huishoudelijke hulp, het werk en de werknemers onder te brengen bij de kring van bestaande contractpartners en er daarbij op toe te zien dat cliënten zoveel mogelijk hun huidige huishoudelijke hulp konden behouden. Daarnaast werd het college gevraagd zich in te spannen om ook de werkgelegenheid voor de huishoudelijke hulpen te behouden, zonder verslechtering van de huidige arbeidsvoorwaarden. Deze motie haalde het ondanks onze steun helaas niet. De voltallige coalitie stemde tegen. Gemeentebelangen, VVD en D66 vinden dat ze niet over werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden gaan. Zelfs niet als ambitie.
College volgt wens van de raad
Dinsdagmiddag kwam het bericht dat Vught, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Schijndel het faillissement opvangen met de bestaande aanbieders. Voor Vught zijn dat IVT, Vughterstede en Tzorg. Het college volgt daarbij de wens van de voltallige raad. Niet vreemd, want wethouder Heijboer gaf eerder al aan zich belazerd te voelen door de curator en weinig te zien in het aanbod van ZuidZorg. In ieder geval heuglijk nieuws voor de cliënten en de werknemers!
Waar wij dan op een ander moment nog graag verder over discussiëren is het op termijn meer kleinschalig organiseren van de huishoudelijke hulp. Kortom… wordt vervolgd!
Floor Bink