Op 9 december stond de notitie diversiteitsbeleid op de agenda van de commissievergadering. Op 24 juni werd de startnotitie aan ons voorgelegd. PvdA-GroenLinks keek uit naar dit beleid en is blij dat voorstellen die beschreven zijn in de notitie Het Vughtse Palet aan kleuren er nu zijn. Wij waren heel benieuwd naar hoe het uiteindelijke beleid eruit zou zien.
Schokkende getallen
Toen de fractie het document las, schrokken wij van de cijfers van de GGD-jongerenmonitor. Uit deze cijfers blijkt dat 63% van de Vughtse jongeren vriendschap zou sluiten met een homoseksuele klasgenoot. Dat betekent dus ook dat 37% van de jongeren dit niet zou doen. Daarnaast stond erin vermeld dat 24% van de Vughtse jongeren denkt dat een homoseksuele klasgenoot open kan zijn op school. Dat wil ook zeggen dat 76% van de jongeren denkt dat een homoseksuele klasgenoot niet open kan zijn over zichzelf. Voor ons is dit een duidelijk signaal dat hier aan gewerkt moet worden. Die cijfers moeten voor ons bij volgende metingen positiever uitpakken.Met de kennis van deze cijfers hebben wij het college gevraagd om in dit beleid extra stil te staan bij de doelgroep jeugd en jongeren. Volgens ons is het onvoldoende wanneer dit alleen wordt aangepakt met een paar gastlessen op school. In het beleid wordt ook aangegeven dat het mogelijk is om hier activiteiten voor te organiseren, maar dat de gemeente hierin een afwachtende houding aanneemt ten opzichte van scholen. Daarnaast wordt in het beleid vooral gesproken over jeugd en jongeren vanaf 12 jaar. Wij zouden graag zien dat ook al op de basisschool actief aandacht wordt besteed aan het onderwerp diversiteit. Van ons mag de gemeente zich hierin pro-actief opstellen.
Regenbooggemeente
Ook staat in het beleid dat de gemeente Vught zal uitspreken een Regenbooggemeente te willen zijn. In het verleden waren er randvoorwaarden opgesteld waaraan een gemeente moest voldoen om een Regenbooggemeente te mogen zijn, maar dit is niet meer. Elke gemeente kan hier een eigen invulling aan geven. Zoals in het beleid is te lezen, wil de gemeente Vught dit doen door:
– de regenboogvlag te hijsen op dagen die belangrijk zijn voor de lhbtqi+ gemeenschap;
– naturalisatieceremonies te houden;
– aandacht te besteden aan de week tegen racisme;
– te zorgen dat in beeldmateriaal een afspiegeling komt van de Vughtse bevolking;
– in algemene brieven die worden verzonden door de gemeente als aanhef “beste inwoner” te gebruiken.
Dat zijn al een paar mooie punten, maar PvdA-GroenLinks denkt dat de gemeente meer kan halen uit het zijn van een Regenbooggemeente. Wij hebben daarom in de commissie het voorstel gedaan om ook inwoners te betrekken en samen met hen te kijken naar hoe je dit meer invulling kan geven wat ook passend is bij Vught en haar inwoners.
Discriminatie melden
Ook hebben we in de commissie stil gestaan bij het melden van discriminatie. In het beleid wordt genoemd dat de gemeente Vught een ADV (anti-discriminatievoorziening) heeft en dat deze wordt vervuld door RADAR. Hier kunnen meldingen van discriminatie gedaan worden, zij kunnen mensen bijstaan die te maken hebben met discriminatie, zij hebben een adviserende en informerende rol richting de gemeente, beantwoorden informatievragen van inwoners en nemen deel aan regionaal overleg met politie en justitie. Wij vinden dat deze voorziening meer bekendheid nodig heeft onder alle Vughtse inwoners, waarbij we nogmaals hebben gevraagd om hierbij meer aandacht te hebben voor de jongere Vughtenaren.
En nu?
Voor PvdA-GroenLinks is dit stuk geen hamerstuk. Wij willen in de komende dagen nog eens goed nadenken over wat nu precies gezegd is in de commissie en denken na over ons standpunt betreft het diversiteitsbeleid. Dit wordt vervolgd.