Column van Henk Klösters, hoofdredacteur van het afvalblad GRAM. GRAM is het vakblad van de branchevereniging NVRD (gemeentereiniging & afvalmanagement).
Wordt het niet eens tijd dat in het onderzoek “benchmark afvalinzameling van de NVRD†de beleving van de aanbieder wordt meegenomen? Waarom word ik niet gevraagd er iets van te vinden? Sinds begin dit jaar is de inzameling in ons dorp flink gewijzigd. De inzameling was overzichtelijk, op dinsdag kon je alles aanbieden. Wekelijks de mogelijkheid om op die dag jouw grondstoffen aan te bieden te weten, de compost- en de energie fractie. Ook op dinsdag maar dan tweewekelijks de droge componenten glas, papier en blik. Maar ook de natte luiers mochten dan worden aangeboden. Met de komst van die dikke oranje kunststofheld mocht de wegwaaiende plasticzak er ook nog bij.
Maar met de komst begin dit jaar van een nieuwe inzamelaar werd alles anders. Geen vaste inzameldag meer. De nieuwe inzamelaar heeft in verband met een voor hem logistiek beter plaatje, mij mijn vaste inzameldag afgenomen.
Voortaan op de even woensdagen het restafval aanbieden en op de oneven woensdagen het gft. Op de even vrijdagen het papier en de kunststofheld. Op de oneven vrijdagen glas en blik. De natte luiers moet ik voortaan naar het milieustation brengen. De openingstijd van het station is op woensdagmiddag en zaterdag tot vier uur. Het gevolg is dat mijn kleinkind als de bliksem op het potje moet. Blijven oefenen omdat het alternatief niet klantvriendelijk is. Je wordt bij de poort streng gecontroleerd, zonder identiteitsbewijs mag ik niks afleveren. Ik ben veel te bang dat men aan de poort er achterkomt dat de luiers niet gebruikt zijn door mij, maar door een logee, die niet in Vught woont. Overigens het probleem van het moeten hebben en tonen van een identiteitsbewijs heeft ervoor gezorgd dat er vele mensen bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen niet konden stemmen. Het gebruik van ons milieustation is voor vooral ouderen er niet klantvriendelijker op geworden. De afvalstoffenheffing is met de wijzigingen niet goedkoper geworden. De uitstoot van CO2 is toegenomen met het groter aantal afzonderlijke inzamelvoertuigen. En wat te denken van de toegenomen OZB bijdrage om de extra vervuiling van de straat aan te pakken.
Wanneer kan ik in de benchmark terugvinden wat het afvalregime bij de aanbieder te weeg kan brengen?
Henk Klösters
Deze column werd eerder gepubliceerd in GRAM.